Bakan Uraloğlu Uçak Bileti Tavan Fiyatlarını Açıkladı

Bakan Uraloğlu Uçak Bileti Tavan Fiyatlarını Açıkladı
Bakan Abdulkadir Uraloğlu, iç hat direkt uçuşlarda geçerli olacak yeni uçak bileti tavan fiyatlarını duyurdu. Belirlenen fiyatlar, 1 Mayıs - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında ve 1 Ağustos 2024'ten itibaren olmak üzere iki farklı dönem için açıklandı.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre 1 Mayıs - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında iç hat direkt uçuşlardaki biletlerin yüzde 80'i için tavan fiyat 2 bin lira olarak belirlenirken, kalan yüzde 20'lik biletler için ise 3 bin 250 lira tavan fiyat uygulanacak. 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren ise bu oranlar sırasıyla 2 bin 500 lira ve 4 bin lira olarak güncellenecek.

Bakan Uraloğlu, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren'in uçak seferlerinin iptalleri ve bilet fiyatlarına ilişkin yazılı soru önergesine de yanıt verdi.

Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen yolcu haklarının ihlal edilmesi durumunda teknik veya operasyonel nedenlerle gerçekleşen iptallerde işletmelerin yolculara tazminat ödemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca mevzuata uygun olmayan işlemler nedeniyle hava yolu işletmelerine Türk Sivil Havacılık Kanunu kapsamında idari para cezaları uygulandığını ifade etti.

Bilet Fiyatlarında Dönemsel Farklılıklar

Bu yılın mart sonu itibarıyla, Türkiye genelinde uçuş iptalleri ile ilgili 1413 başvuru yapıldığını bildiren Uraloğlu, bilet ücretlerindeki tavan fiyat uygulamasının bakanlık koordinasyonunda yapıldığını vurguladı.

Bakan Uraloğlu, hava yolu işletmelerinin serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğunu ve uçuş saatlerinin belirlenmesi, ilave hat konulması ve aktarmalı uçuşların düzenlenmesi gibi konuların tamamen işletmelerin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Uçuş başvuruları ise ilgili mevzuatlar kapsamında bakanlık tarafından değerlendirilmekte.