Balıkçılar Av Yasağının Ardından Okyanuslara Açıldı

Balıkçılar Av Yasağının Ardından Okyanuslara Açıldı
Balıkçı tekneleri, iç sulardaki av yasağı sonrasında yeni rotalara yöneldi. Atlas ve Hint Okyanusu'na açılan Türk balıkçıları, uluslararası sularda farklı balık türlerini avlayarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Türkiye'nin bin 600 endüstriyel balıkçı teknesi, iç sulardaki av yasağının ardından yurt içi ve yurt dışı sularda faaliyet gösteriyor. 15 Nisan'da başlayan av yasağıyla birlikte bazı balıkçı tekneleri, özellikle Atlas ve Hint Okyanusu'na yönelerek avcılık faaliyetlerini sürdürüyor.

Ülkemiz, balıkçılık alanında Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülke ile antlaşma yaparken, 15 ülke ile de müzakereler devam ediyor. Bu kapsamda yapılan uluslararası anlaşmalar ile Türk balıkçı gemileri, Atlas Okyanusu'nun Batı Afrika sahilleri dahil olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında avlanıyor.

Doğu Karadeniz'den giden balıkçı gemileri, uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu oluştururken, Türkiye şu ana kadar 12 ülkeyle balıkçılık konusunda anlaşma imzaladı. 15 ülke ile ise müzakereler sürüyor.

Türkiye'nin karasuları dışında avlanan onlarca balıkçı teknesi ve 2 binin üzerindeki mürettebatıyla, su ürünleri avcılığındaki dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan tekneleri zor duruma sokuyor. Bu durumu aşmak için Türkiye, son yıllarda su ürünleri üretimi yapılan ülkelerle ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak yeni avlanma alanları bulmayı hedefliyor.