BİSAM: Açlık Sınırı Asgari Ücreti Aştı

BİSAM: Açlık Sınırı Asgari Ücreti Aştı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM), nisan ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

BİSAM'ın raporuna göre nisan ayında açlık sınırı 17 bin 756 liraya, yoksulluk sınırı ise 61 bin 418 liraya ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı ise 28 bin 458 lira olarak belirlendi.

Raporda, sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyetinin giderek arttığına dikkat çekildi. BİSAM'a göre sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık gösteriyor. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık gıda harcaması 4 bin 914 lira iken, bu değer yetişkin bir kadın için 4 bin 732 lira, 15-18 yaş arasındaki bir genç için 4 bin 961 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için ise 3 bin 149 lira olarak hesaplandı.

Sağlıklı beslenmenin toplam aile bütçesine maliyetinin 17 bin 756 lira olduğu belirtilen raporda, bu tutarın yalnızca gıda harcamalarını kapsadığı vurgulandı. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi diğer temel giderler de eklendiğinde, bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı 61 bin 418 liraya ulaşıyor.

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcamaları ile diğer yaşam giderlerinin toplamı ise en az 28 bin 458 lira olarak hesaplandı. Bu rakam, tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırını 28 bin 458 lira olarak belirliyor.