Çiftçiler buraya bakın! Mazot ve gübre desteğinde yeni gelişme: Zamlı mazot ve gübre desteği yattı mı?

Çiftçiler buraya bakın! Mazot ve gübre desteğinde yeni gelişme: Zamlı mazot ve gübre desteği yattı mı?
Tarım ve Orman Bakanı'ndan Çiftçilere yeni haberler gelmeye devam ediyor. Gübre ve Mazot Fiyatlarına yeni indirim kapıda.

Mazot ve gübre desteğinde yeni gelişme: Zamlı mazot ve gübre desteği yattı mı? Çiftçiler buraya bakın- Türkiye'nin tarım sektörü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın son açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Bakan Yumaklı, gübre ve mazot fiyatları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı ve çiftçilere sağlanacak destek ödemeleri hakkında detayları aktardı. İşte o açıklamaların öne çıkan kısımları...

Gübre Kullanımında Büyük Artış

Bakan Yumaklı'ya göre, gübre kullanımı 2022 yılına kıyasla %19 artış gösterdi ve 7 milyon tona ulaştı. Bu artış, özellikle güzlük ekimlerin başladığı Eylül 2023'ten Mart ayına kadar olan dönemde %13'lük bir yükselişe işaret ediyor ve 3,5 milyon tona ulaşıyor. Yumaklı, gübre kullanımındaki artışın bitkisel üretimde verim ve kalite artışını %30-50 oranında sağladığını vurguladı.

iftciler-buraya-bakin-mazot-ve-gubre-desteginde-yeni-gelisme-zamli-mazot-ve-gubre-destegi-yatti-mi2.jpg

Çeşitli Gübrelerdeki Artış Oranları

2023 üretim sezonu, özellikle CAN, ÜRE ve DAP gübrelerinin kullanımında önemli artışlar gösteriyor. CAN gübresi kullanımı %67, ÜRE %23 ve DAP ise %22 oranında artış gösterdi. Ayrıca, mısır, şeker pancarı ve pamuk için kullanılacak taban gübresi sevkiyatı da %69 artarak 241 bin tona çıktı.

Mazot ve Gübre Destek Bütçesi Artırıldı

Tarım sektöründe çiftçilerin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan mazot ve gübre için sağlanan destek bütçesi, %31,6 oranında artışla 21,1 milyar TL'ye yükseltildi. Bakan Yumaklı, 2023 üretim yılı için ödenecek 11,2 milyar TL tutarındaki mazot ve gübre desteğinin, çiftçilere Ekim 2023 tarihinde ayni olarak sağlanacağını belirtti.

Gübre Fiyatlarındaki Son Durum

Gübre fiyatlarında son üç ay içinde önemli bir yükseliş olmadığı, Mart ayında ise ortalama %3'lük bir gerileme yaşandığı bilgisi paylaşıldı. Bakan Yumaklı, gübre sevkiyatı ve çiftçilerin gübreye erişiminde herhangi bir problem olmadığının altını çizdi.

iftciler-buraya-bakin-mazot-ve-gubre-desteginde-yeni-gelisme-zamli-mazot-ve-gubre-destegi-yatti-mi1.jpg

Mazot ve Gübre Destek Ödemeleri Nasıl Sorgulanır?

Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı oldukları takdirde, e-Devlet üzerinden TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile Çiftçi Destek Ödemesi sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Sorgulama yapmak için e-Devlet ekranından Çiftçi Kayıt Sistemi ekranına giriş yapılması gerekmektedir.

Bakan Yumaklı'nın açıklamaları, tarım sektöründeki çiftçiler için önemli gelişmeleri ve destekleri içeriyor. Gübre ve mazot fiyatlarındaki son durum ile destek ödemelerinin nasıl sorgulanacağı konusunda bilgiler, çiftçilerin girdi maliyetlerini yönetmelerine ve üretim planlamalarına katkı sağlayacak.