Çin'den İthal Edilen Araçlara Yüzde 40 Ek Vergi Geliyor

Çin'den İthal Edilen Araçlara Yüzde 40 Ek Vergi Geliyor
7 Temmuz 2024'ten itibaren Çin'den ithal edilen araçlara yüzde 40 oranında ek vergi uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre bu vergi sadece elektrikli araçları değil benzinli, dizel ve hibrit araçları da kapsayacak.

Türkiye, dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla otomotiv sektöründe önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Çin'den ithal edilen tüm araçlara yönelik ek vergi oranı yüzde 40'a çıkarılıyor.

Bu kararın yerli üretimi teşvik etmek ve dış ticaret açığını azaltmak amacıyla alındığı açıklandı. Yetkililer, bu düzenleme ile yerli üreticilerin daha rekabetçi bir konuma gelmesini hedefliyor.

Vergi Oranı ve Kapsamı

Yeni vergi düzenlemesi, daha önce sadece elektrikli otomobillere uygulanan yüzde 40'lık ilave gümrük vergisini, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli kılacak.

Ek gümrük vergisi, yüzde 40 ek vergi veya 7.000 dolar/adet seçeneklerinden yüksek olanı uygulanarak belirlenecek. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde yer alan motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarının tamamı bu vergiye tabi olacak.

Tüketicilerin, fiyatlardaki artış nedeniyle farklı markalara yönelmesi bekleniyor. Otomotiv sektörü temsilcileri, bu kararın Çinli markaların Türkiye pazarındaki payını düşürebileceği ve tüketicilere yansıyacak fiyat artışlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uygulama, içten yanmalı motorla çalışan otomobiller ile elektrik motorlu otomobilleri ve elektrikli araç bataryalarını da kapsayacak. Bu geniş kapsam, tüm araç segmentlerini etkileyecek.