Doğu Karadeniz İhracatı 4 Ayda Rekor Kırdı: 525 Milyon Dolarlık Başarı!

Doğu Karadeniz İhracatı 4 Ayda Rekor Kırdı: 525 Milyon Dolarlık Başarı!
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2024 yılının ocak-nisan döneminde gerçekleştirilen ihracat 525 milyon 500 bin dolara ulaştı.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden yapılan ihracat, 2024 yılının ocak-nisan döneminde 525 milyon 500 bin doları aştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden gerçekleştirilen bu rekor ihracatı açıkladı.

DKİB Başkanı Kalyoncu, en fazla ihracatın 258 milyon 101 bin 314 dolarla fındıkta gerçekleştiğini belirtti. Bu rakamın yanı sıra su ürünleri ve mamulleri, yaş meyve sebzeleri, maden ve metaller ile taşıt araçları ve yan sanayi de bölgenin önde gelen ihraç ürünleri arasında yer aldı.

Çin, İtalya ve Rusya En Büyük Pazarlar

Doğu Karadeniz'den yapılan ihracatın büyük bir kısmı Çin, İtalya ve Rusya Federasyonu gibi ülkelere gerçekleşti.

Kalyoncu, Çin'e olan ihracatta %46'lık bir artış yaşandığını belirterek bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %4 artış gösterdiğini vurguladı. Ayrıca Gürcistan, Almanya, Vietnam, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde de önemli artışlar yaşandı.

Kalyoncu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla İzlanda, Venezuela, Sri Lanka, Moğolistan, Bahreyn, Palau, Filipinler, Mayotte ve Umman gibi ülkelere de ihracat yapıldığını belirtti.