Enflasyonda Zirve Geliyor: Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken Açıklama

Enflasyonda Zirve Geliyor: Merkez Bankası'ndan Dikkat Çeken Açıklama
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 9 Mayıs Perşembe günü yapılacak olan yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda enflasyonun zirve yapacağını açıklayacak.

Türkiye, enflasyonun tüm zamanların zirvesine ulaşacağı Mayıs ayına girdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 9 Mayıs Perşembe günü açıklayacağı yılın ikinci Enflasyon Raporu'na çevrildi. Peki, enflasyonu bu noktaya getiren nedir?

Nisan ayında aylık enflasyon yüzde 3,18 artarken, yıllık artış yüzde 69,80'e yükseldi. Bu artışlarla birlikte enflasyonun Mayıs ayında zirve yapması bekleniyor. Enflasyonda bu ani artışın temel nedeni olarak ise raporda, 2023 yılı Mayıs ayında bedelsiz doğal gaz uygulamasının sona ermesi gösterildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonda yaz aylarında ivme kaybı olacağını belirterek, "Yıllık bazda rakamların zirve yapacağı ay, Mayıs enflasyonu." dedi ve enflasyonda 20 puanlık bir düşüş beklediğini ifade etti.

Mayıs ayı TÜFE verisinin 3 Haziran Pazartesi günü açıklanması bekleniyor. Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise Mayıs ayında enflasyonun yüzde 3 oranında gelmesi ve aylık bazda düşüş göstermesi bekleniyor.