Kartlı Ödemeler Türkiye'de Hızla Artıyor: Nüfusun 5 Katı Kadar Kart Var

Kartlı Ödemeler Türkiye'de Hızla Artıyor: Nüfusun 5 Katı Kadar Kart Var
Türkiye'de kart kullanımı, koronavirüs salgını sonrasında hızla artış gösteriyor. Son verilere göre ülkedeki kart sayısı nüfusun tam 5 katını geçti.

Türkiye'de kartlı ödemelerin sayısı, son yıllarda hızla artarak nakit kullanımının önüne geçiyor. Son verilere göre, ülkede yaşayan her kişiye neredeyse 5 kart düşüyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre Türkiye'de Mart ayında toplam 406,7 milyon kart kullanıldı. Bu rakam, ülkenin nüfusunun 5 katından fazla.

Koronavirüs salgınıyla birlikte kartlı ödemelerde ciddi bir artış yaşandı. Mart ayında Türkiye genelinde yapılan toplam ödemelerin tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar liraya yükseldi. Bu artışın en önemli sebeplerinden biri de internet alışverişlerindeki büyük sıçrama oldu. İnternet üzerinden yapılan kartlı ödemelerin tutarı %135 artışla 355 milyar liraya çıktı.

ulke-nufusunu-gecti2.jpg

Kartlı ödemelerin içinde temassız ödemelerin payı da giderek artıyor. Yapılan ödemelerin %30'u internet üzerinden gerçekleşirken mağaza içi alışverişlerde her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız yapıldı. Temassız ödemelerin sayısı bir önceki yıla göre %38 artarak 916 milyona ulaştı ve tutarı %155 artışla 327,2 milyar liraya yükseldi.

Mart ayında kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin toplam tutarı 991,8 milyar liraya ulaşırken, banka kartlarıyla yapılan ödemeler 167,8 milyar lira ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise 21,8 milyar lira oldu.

Yıllık bazda kredi kartıyla yapılan ödemelerde %138, banka kartıyla ödemelerde %71, ön ödemeli kartlarla ödemelerde ise %157 artış gözlendi.