Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tuttu

Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tuttu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirdiği toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit tutma kararı aldı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir zayıflama gözlendiği belirtildi. İlk çeyreğe kıyasla yurt içi talepte yavaşlama sinyalleri alınırken, tüketim malı ithalatının artışı cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladı. Hizmet enflasyonunun yüksek seyri, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip etmeye devam edeceğini açıkladı.

Parasal Sıkılaştırma ve Likidite Yönetimi

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri izlenmeye devam ederken, gecikmeli etkiler göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildi.

Enflasyondaki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş sürdürülecek. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası sıkılaştırılacak.

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırıldı. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri dikkate alınarak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacak. Türk lirası finansal varlıklara talep nedeniyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecek.

Kurul, parasal ve finansal koşulları enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlar kararlılıkla kullanılacak. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacak.