Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bugün Açıklanıyor

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bugün Açıklanıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün önemli bir toplantı gerçekleştirecek ve ardından faiz kararını kamuoyuna duyuracak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB); Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın liderliğinde yapılacak toplantının ardından saat 14.00'te faiz kararı açıklayacak. Ekonomistler, geçen ay politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası'nın bu kararı değiştirmeyeceğini öngörüyor.

Ekonomistlerin politika faizi beklentilerine ilişkin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit kalması yönünde. Yıl sonu için ise medyan beklenti yüzde 45 olarak hesaplandı. Bu bağlamda, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi tahminleri arasında farklılıklar göze çarpıyor. İki ekonomist yıl sonunda faizin yüzde 50, bir ekonomist yüzde 47,5, beş ekonomist yüzde 45 ve iki ekonomist ise yüzde 40 olacağını öngörüyor.

TCMB'nin piyasa katılımcıları anketine göre cari ay ve üç ay sonrası için politika faizi beklentisi yüzde 50 seviyesinde sabit kalırken, 12 ay sonrası için beklenti yüzde 38,18'den yüzde 37,11'e geriledi.

Geçtiğimiz toplantının karar metninde finansal koşullardaki sıkılığa vurgu yapılmış ve gecikmeli etkilerden bahsedilmişti. Ayrıca, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edilmişti. Bugün açıklanacak karar metninde de enflasyon gelişmeleri ve para politikası çerçevesine ilişkin mesajlar merakla bekleniyor.