Mubadala, Türkiye’deki Getir Yatırımlarından Çekilmeyi Planlıyor
Abu Dabi merkezli varlık fonu Mubadala, Türkiye’deki Getir yatırımlarını sonlandırmayı değerlendiriyor. Fon, finansman, araç kiralama ve hızlı teslimat dahil olmak üzere şirketin farklı iş kollarındaki hisselerini elden çıkarma planları üzerinde çalışmalar yürütüyor.
2021 yılında Getir’e yatırım yapan Mubadala, 2025 Mart ayında Rekabet Kurumu onayıyla şirketin çeşitli iştiraklerinin tam kontrolünü devralmıştı. Ancak kaynaklara göre fon, artık Türkiye pazarından tamamen çekilme seçeneğini gündeme aldı.
Özellikle araç kiralama alanındaki Getir Araç şirketi için görüşmelerin ileri aşamada olduğu belirtiliyor. Bu satış görüşmelerinin Tiktak ile yürütüldüğü ve henüz resmi açıklamanın yapılmadığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, hızlı teslimat hizmeti alanındaki payın da elden çıkarılması yönünde temaslar devam ediyor. Potansiyel alıcılar arasında ABD merkezli DoorDash gibi uluslararası firmaların bulunduğu aktarılıyor.
Getir, COVID-19 pandemisi sırasında hızlı teslimat ihtiyacının artmasıyla önemli bir büyüme kaydetmişti. Mubadala’nın katıldığı yatırım turunun ardından şirketin değeri 2022 yılında yaklaşık 12 milyar dolara ulaşmış ve Batı Avrupa ile ABD’nin büyük şehirlerinde operasyonlar başlatılmıştı.

Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar ise Haziran 2024’te ortaya çıktı. Mubadala, Türkiye operasyonlarının kontrolünü almak için ek bir yatırım yapmayı planladı ancak anlaşma tamamlanamadı. Ardından fon, yeni bir yapı ile şirketin tüm Türkiye faaliyetleri üzerinde kontrol talep etti. Bu süreç, kurucu Nazım Salur ve iki ortağının kritik toplantıya davet edilmemesi nedeniyle gerilime yol açtı.
Hollanda’da görülen hukuki süreç sonunda, Mubadala’nın lehine karar çıktı ve şirketin yönetim kontrolü güvence altına alındı. Fonun, Getir’in Türkiye’deki tüm iştiraklerinden çıkış planlarını değerlendirdiği ifade ediliyor.