Sakarya'dan Nisan'da 799 Milyon Dolarlık İhracat Rekoru

Sakarya'dan Nisan'da 799 Milyon Dolarlık İhracat Rekoru
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Nisan ayında 799 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yapılan açıklamaya göre nisan ayında Sakarya'dan gerçekleştirilen dış satım rekor kırdı. Ticaret Bakanlığı verilerine dayanarak yapılan açıklamada, Sakarya'nın nisan ayındaki ihracatının aylık bazda %12,38 artış göstererek 799 milyon dolarlık bir rakama ulaştığı belirtildi. Bu performansla Sakarya, ülke ihracatına %4,1 katkı sağlayarak en çok dış satım yapan 7. il konumuna yükseldi.

Otomotiv ve Metal Sektörleri Önde

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Sakarya'nın ihracatında otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ile makine ve aksamları sektörleri başı çekti. Ayrıca serbest bölgeler dahil dünyanın 123 noktasına yapılan ihracatta Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Almanya öne çıktı.

İthalatı Karşılama Oranı Yüzde 130'un Üzerinde

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, dış ticaret rakamlarını değerlendirirken, Sakarya'nın geçen yıla oranla ihracatını milyon dolar bazında en çok artıran ikinci il olduğunu belirtti. Altuğ, ayrıca Sakarya'nın tükettiğinden fazlasını ürettiğini ve yılın ilk 3 ayında 471 milyon doları bulan dış ticaret fazlası verdiğini vurguladı. İhracatın ithalatı karşılama oranının %130'un üzerinde seyrettiğini aktardı.

Altuğ, 7 kalem sektörde 68 ülkeye ihracatı artırma başarısı gösterdiklerini belirtti. Ülkenin üretim potansiyelini rekabetçi hale getirmek ve ihracat kilogram değerini katma değerli ürünlerle yükseltmek için iş dünyasının çabalarını önemsediklerini dile getirdi. Ayrıca finansmana erişimdeki sıkıntıların çözülmesi, teknolojik ve katma değerli ürün odağında teşviklerin artması ve yeni nesil sanayi bölgelerine ağırlık verilmesinin önemine değindi.

Altuğ, yaşanan zor koşullara rağmen nitelikli Türk menşeli ürünlerin dünya pazarında yer alması için emek veren, üreten Sakarya iş dünyasına teşekkür etti.