Türk Balı Dünya Pazarında 11,5 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı

Türk Balı Dünya Pazarında 11,5 Milyon Dolarlık İhracat Yaptı
Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen bal ihracatı, ülkeye 11 milyon 477 bin 245 dolar gelir getirdi.

Türkiye, ocak-nisan döneminde yapılan bal ihracatıyla 11 milyon 477 bin 245 dolar gelir elde etti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'nin bu dönemde 40 ülkeye bal sattığını açıkladı.

Kalyoncu, Türkiye'nin 4 ayda toplam 3 bin 7 ton bal ihraç ettiğini belirterek, "ABD, Almanya ve İspanya en fazla bal satılan ülkeler arasında yer aldı. ABD'ye 3 milyon 963 bin 636, Almanya'ya 3 milyon 126 bin 576 ve İspanya'ya 608 bin 580 dolarlık bal ihraç ettik." dedi.

Geçen yıla göre ihracat yapılan ülke çeşitliliğinin arttığını söyleyen Kalyoncu, bu dönemde Slovenya, Filipinler, Çekya, Fransa, Arnavutluk, Nepal, İsviçre ve Fas'a da bal sattıklarını belirtti.

Kalyoncu, Türkiye'nin dünyanın ender ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, bitki çeşitliliği ve endemik bitki açısından zengin bir ülke olduğunu söyledi. Bu nedenle bal ihracatını ve dış satım yapılan ülke sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Sektör olarak ihracattan beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Kalyoncu, önümüzdeki günlerde ihracatın katlanarak artacağına inandıklarını belirtti.