Yargıtay Kararıyla Fazla Çalışmaya Prim Etkisi Kalktı!

Yargıtay Kararıyla Fazla Çalışmaya Prim Etkisi Kalktı!

Bir firma çalışanı olan A.B., emeklilik nedeniyle istifa ettiği sırada kıdem tazminatı, yıllık izin ve maaş alacağını tahsil edemedi. A.B., prim ve fazla mesai ücretini alamadığını iddia ederek İş Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak Yargıtay'ın kararı, maaş artı prim sistemiyle çalışanların fazla çalışma ücret hesaplamalarında prim ödemelerinin dikkate alınmayacağı yönündeki bir dönemi başlattı.

İş Mahkemesi, davacının iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle sona erdirdiğini, kıdem tazminatı almaya hak kazandığını belirtirken fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil, hafta tatili ve yıllık izin ücretlerindeki eksikliklerin davalı işveren tarafından ödenmediği gerekçesiyle kısmi bir kabul kararı verdi. Ancak Yargıtay'ın kararıyla birlikte, prim ödemelerinin fazla çalışma ücretine etkisi olmayacağı kesinleşmiş oldu.

Yargıtay kararında, ücretin sabit ücret ve hedefe bağlı primden oluştuğu durumlarda hedefe veya kotaya bağlı prim ödemelerinin fazla çalışma ücreti hesaplamalarına etkisinin olmadığı vurgulandı.

Bu durum, maaş artı prim sistemine dayalı çalışanlar için maaş hesaplamalarında değişiklik yaratabilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Yüksek Mahkeme'nin bu kararı, işçi ve işverenler arasındaki maaş artı prim uygulamalarını gözden geçirmesine neden olabilir.

Özellikle prim sistemiyle çalışanların maaş beklentilerini etkileyen bu durum, yeni tartışmaların ve düzenlemelerin gündeme gelmesine neden olabilir.