Yeni 5 TL'lik Madeni Paralar Tedavüle Çıkıyor

Yeni 5 TL'lik Madeni Paralar Tedavüle Çıkıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı tebliğ ile 5 TL değerindeki yeni madeni paralar tedavüle çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde, paraların üretiminin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Yeni 5 TL'lik madeni paraların ön yüzünde sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve Türkiye Yüzyılı logosu yer alacak. Paranın dış halkasında tekrarlanan kontörlerle derinlik kazandırılan motif, halka ve göbeğin birleşim noktasında ay yıldız ile tamamlanıyor. Ortada Türkiye Yüzyılı logosu bulunurken, sol tarafta '5' rakamı, altta 'TÜRK LİRASI' yazısı ve basım yılı yer alacak.

Arka yüzünde ise Atatürk rölyefi ve çevresinde 'TÜRKİYE CUMHURİYETİ' yazısı bulunacak. Kenar özelliği düz tırtıllı olan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi.

madeni-para.jpg

1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca çıkarılan paralar, tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren tedavüle girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yeni 5 TL'lik madeni paraların kısa süre içinde tüm yurtta kullanılmaya başlanacağı ifade edildi.