Z Kuşağı Y Kuşağına Göre Daha Yoksul

Z Kuşağı Y Kuşağına Göre Daha Yoksul
Araştırmalar Z kuşağının, Y kuşağının aynı yaşlarına göre mali açıdan daha zor durumda olduğunu ortaya koydu.

ABD merkezli TransUnion şirketinin yaptığı bir araştırma, 22-24 yaş aralığındaki Z kuşağının harcamalarını 10 yıl önce aynı yaşlardaki Y kuşağının harcamalarıyla karşılaştırdı. Yapılan bu karşılaştırma, günümüz gençlerinin yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle 10 yıl öncesine göre daha düşük gelir seviyelerine ve daha fazla borca sahip olduğunu ortaya koydu.

Hem Daha Az Kazanıyorlar Hem de Daha Stresliler

Geçen sene 22-24 yaş aralığındaki gençler ortalama 45 bin dolar kazandığını ancak, aynı yaş aralığında olan Y kuşağının 10 yıl önceki ortalama gelirinin 51 bin dolar olduğu belirlendi. Bu veriler, Z kuşağının, 10 yıl önceki Y kuşağına göre ekonomik olarak daha zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.

Ekonomik durumları ile ilgili ne kadar güvende veya stresli hissettikleri sorulan soruya cevap veren Z kuşağı katılımcılarının yüzde 14'ünün "aşırı stresli" olduklarını belirtti. Bu oran, 10 yıl önce aynı yaş grubundaki Y kuşağı için yüzde 8'di.

10 yıl önce ekonomik açıdan "rahat" olduğunu belirten Y kuşağı gençlerinin oranı yüzde 13 iken, bugün gençlerin sadece yüzde 8'i kendini güvende hissediyor.