20 Bin Öğretmen Ataması İçin Sözlü Sınav Rehberi Yayımlandı

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Sözlü Sınav Rehberi Yayımlandı
MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için uygulanacak sözlü sınavlara yönelik "Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınav Rehberi"ni yayımladı. İşte sınav süreci ve merak edilen detaylar...

MEB'in internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre atamaları yapılacak 20 bin öğretmen için sözlü sınavlar 1 Temmuz’da başlayacak. Sınavların mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesi ve adayların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan rehber, adaylara yol gösterici nitelikte olacak.

Sözlü Sınav Süreci

652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik gereği, sözleşmeli öğretmenlik atamalarında sözlü sınav yapılacak. KPSS puanlarına göre en yüksek puandan başlanarak, belirlenen kontenjanın 3 katı aday sözlü sınava alınacak. Sınavlar, Türkiye genelinde 20 ilde belirlenen merkezlerde gerçekleştirilecek.

Sınav Giriş Belgeleri ve Kimlik Kontrolü

Adaylar, sınav binalarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgeleri ile alınacak. Sürücü belgesi ve kurum kimlik kartı gibi belgeler kabul edilmeyecek. Ayrıca sınav binasına adaylar ve sınav görevlileri dışında kimse alınmayacak.

Sınav komisyonları, görev yerlerini sınav günü öğrenecek. Sorular, elektronik kura ile belirlenecek ve komisyon tarafından adaylara yöneltilecek. Sorular, alan bilgisi, genel kültür ve eğitim bilimleri olmak üzere üç başlık altında toplanacak.

Adayların değerlendirilmesinde; eğitim bilimleri ve genel kültür, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklık, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri gibi kriterler dikkate alınacak.

Sözlü sınavlar sırasında adayların cevapları kamera kaydına alınacak. Adaylar, sorulara verdikleri cevapları el yazıları ile yazıp imzalayacak ve komisyona teslim edecek. Sınav sonuçları, tüm adayların sınav süreçleri tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden duyurulacak.

Sınav rehberinde, öğretmen adaylarının dikkat etmeleri gereken hususlar ve 2023-2024 eğitim-öğretim yılına ait konu ve kazanım başlıklarına da yer verildi.