Afrika'dan Gelen Çöl Tozu Türkiye'yi Kaplayacak

Afrika'dan Gelen Çöl Tozu Türkiye'yi Kaplayacak
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bugün Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye toz taşınımının başlayacağını duyurdu.

Türkiye, Arap Yarımadası ve Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisine girdi. Toz taşınımının yarın yoğunlaşması bekleniyor.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, toz taşınımının başladığını duyurdu ve etkisinin yarın artacağını belirtti.

Prof. Dr. Yaşar, toz taşınımının özellikle cuma günü etkisini doruğa çıkaracağını vurgulayarak, "Sahra Çölü'nden gelen tozlar Batı Anadolu'yu, Arabistan'dan gelenler ise Güneydoğu Anadolu'yu etkileyecek. Özellikle Çukurova gibi verimli topraklar, Arabistan'dan gelen tozlar sayesinde zenginleşiyor. Cuma günü Türkiye'nin tamamını kaplaması bekleniyor." dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, yağışla birlikte tozların yer yüzüne ineceğini ve bu durumun verimliliği artıracağını açıkladı. "Çöl tozu doğanın gübresidir" diyen Yaşar, "Bu tozlar, içinde zengin nütrientler barındırır. Yağışla birlikte toprağa inmesi, doğrudan beslenmeyi sağlar. Demir, magnezyum gibi birçok mineral içerirler. Toz taşınımı yağmurla toprağa indiğinde, verimli bir yıl geçiririz." şeklinde konuştu.