Arı Ürünleri Satışında Yeni Dönem: Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Önemli Düzenlemeler

Arı Ürünleri Satışında Yeni Dönem: Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Önemli Düzenlemeler
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği'ni Resmi Gazete'de yayımlayarak sektörde önemli bir dönemeç oluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, arı ürünleri satışında yeni bir döneme geçiş yapıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği" ile arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere dair detaylı kurallar belirlendi.

Tebliğ ile birlikte arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere dışarıdan herhangi bir madde eklenemeyecek. Ürünlerin sahip olması gereken özellikler de net bir şekilde belirlendi. Ayrıca bu ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin kullanımı da yasaklandı.

Arı ürünlerinde; bulaşanlar, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerinin uygulanacağı vurgulandı. Bu sayede, ürünlerin güvenilirliği ve kalitesi sağlanmış olacak.

bal2.jpg

Propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak satılabilecek ve ham propolis doğrudan son tüketiciye sunulamayacak. Ayrıca hijyen, ambalajlama ve piyasaya arz konularında da ilgili yönetmelikler tatbik edilecek.

Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışında kalan ürünlerin üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar 8 derece ve altı sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor.

Ayrıca tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, 6 ay içerisinde bu kurallara uymaları gerekiyor. Tebliğin yayım tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.