Çöl Tozu Etkisi Devam Ediyor: 35 İle Sarı Kodlu Uyarı Yayımlandı

Çöl Tozu Etkisi Devam Ediyor: 35 İle Sarı Kodlu Uyarı Yayımlandı
Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozları, Türkiye genelinde etkisini sürdürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için 35 ilde sarı kodlu uyarı yayımladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'yi etkisi altına alan Kuzey Afrika kaynaklı çöl tozları nedeniyle 35 il için sarı kodlu uyarıda bulundu.

Özellikle İç Ege ve Batı Akdeniz'de yoğunlaşan toz bulutları, Perşembe akşam saatlerine kadar devam edecek. Diğer bölgelerde ise Cuma günü gece saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. Bu süre zarfında toz taşınımının yol açabileceği sağlık problemleri, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Sarı Uyarı Hangi İlleri Etkiliyor?

Çöl tozlarının etkisiyle atmosferdeki partikül madde oranlarının arttığı belirtiliyor.

meteoroloji2.jpg

Özellikle İstanbul Üsküdar, Malatya, Edirne Keşan ve Çanakkale Çan gibi bölgelerde hava kalitesinde hassas değerlere ulaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği partikül madde sınır değeri olan 50 mikrogram metreküp başına, özellikle bu bölgelerde 100-150 mikrograma kadar yükseldiği gözlemlendi.

İşte Meteoroloji tarafından uyarılan 35 il şu şekilde:

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce.

Toz taşınımından etkilenen kentler arasında yer alan İzmir'de ise görüş mesafesinde düşüş yaşanıyor. Bazı vatandaşların maske taktığı gözlemlenirken, uzmanlar özellikle akciğer ve astım gibi rahatsızlıkları olan hassas grupların tedbirli olmasını önerdi.