Çöl Tozu Etkisini Türkiye'de 1 Hafta Sürdürecek

Çöl Tozu Etkisini Türkiye'de 1 Hafta Sürdürecek
Alçak basınç etkisi ile Yunanistan'dan Türkiye'ye doğru gelen çöl tozu 1 hafta boyunca ülkemizi etkileyecek.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Meteoroloji Uzmanı olan Dr. Güven Özdemir, yaptığı açıklamada çöl tozlarının atmosferdeki yükseltici hareketler ile hızla farklı bölgelere taşındığını vurguladı.

Özdemir, bu yıl Türkiye'de çöl tozunun sık sık görüldüğünü ve bu durumun birçok bölgede havanın rengini değiştirdiğini belirtti.

Geçmişte çöl tozlarının özellikle İç Anadolu'nun güneyi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha yoğun olduğunu belirten Özdemir, şimdi çöl tozlarının daha kuzeye doğru yayıldığını ifade etti.

Türkiye'ye Kuzey Afrika üzerinden yeni bir çöl tozunun geldiğini ifaden eden Özdemir "Çöl tozu, alçak basıncın etkisiyle İtalya'nın kuzeyine kadar çıktı ve Yunanistan üzerinden Türkiye'nin batı kıyılarından bugünden itibaren giriş yaptı. Çöl tozu 1 hafta boyunca ülkemizde etkili olacak. Haftaya cumartesiden itibaren ülkemizde etkisini kaybedecek." açıklaması yaptı.

col-tozu2.jpg

Çöl tozunun tüm yurtta etkili olacağını vurgulayan Özdemir, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Pazar günü özellikle Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, pazartesi Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde çöl tozu etkisini gösterecek. Salı günü biraz etkisini kaybedecek, çarşambadan itibaren etkisini yeniden artıracak ve perşembe günü Türkiye'nin tamamında etkili olacak. Cuma günü ise çöl tozu Türkiye'nin doğusuna doğru kaymaya başlayacak. Cumartesi ve pazar günlerinden itibaren ise toz taşınımı etkisini yitirecektir. Marmara Bölgesi ve İstanbul'da toz taşınımı öncekiler gibi etkili olmayacak."

Özdemir, çöl tozunun sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve havadaki toz yoğunluğunun solunum sıkıntısı çekenleri etkileyebileceğini belirtti.

Özdemir, yoğun toza maruz kalmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini ve bu nedenle sağlık sorunları olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Toz taşınımı olan günlerde partikül önleyici maske ya da maskenin olmadığı durumlarda, ıslak bez veya mendil kullanılmasının uygun olabileceğini belirten Özdemir, özellikle sabah ve akşam saatlerinde, yaşlıların, çocukların ve kronik solunum yolu hastalarının, gerek olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini de vurguladı.