Emlak Vergisi Ödemeleri İçin Son Tarih 31 Mayıs

Emlak Vergisi Ödemeleri İçin Son Tarih 31 Mayıs
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri için son tarih yaklaşıyor. İlk taksit ödemeleri için son gün 31 Mayıs olarak belirlendi.

1 Mart'ta başlayan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri gayrimenkul sahipleri için 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.

Emlak vergisi değerleri, belediyelerde 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Bu yılın yeniden değerleme oranı yüzde 58.46 olarak açıklandı. Buna göre vergi tutarlarında yüzde 29.23'lük bir artış yaşanacak.

Muafiyet ve Ödeme Kolaylıkları

Emlak Vergisi Kanunu'na göre bazı durumlarda vergi muafiyeti sağlanabiliyor. Geliri olmayanlar, tek meskeni olanlar veya özel durumu olanlar bu muafiyetten faydalanabilirler. Ancak muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor.

emlak-vergisi2.jpg

Emlak vergisi borcu olanlar veya bilgi almak isteyenler, belediyelerin online hizmetlerini veya e-Devlet'i kullanarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ödemeler de e-Devlet aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmekte.

Yeni Gayrimenkul Sahiplerine Bildirim Zorunluluğu

Bu yıl gayrimenkul satın alanlar ise yıl sonuna kadar bulundukları ilçenin belediyesine bildirim yapmak zorundalar. Tapu tescil tarihi itibarıyla 3 ay içinde bildirim yapılması gerekmekte olup bu işlem de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliniyor.

Emlak vergi bildirimi için gerekli belgeler arasında tapu fotokopisi, yapı kullanma izin belgesi ve iletişim bilgileri yer alıyor. Başvurular, ilgili belediyeye doğrudan yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirilebiliniyor.