Erken Emeklilik Yasası Ne Zaman Sunulacak?

Erken Emeklilik Yasası Ne Zaman Sunulacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bayram tatilinin ardından hareketli günler yaşayacak. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konular arasında yer alan erken emeklilik imkanı da bu dönemin gündeminde önemli bir yer tutuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bayram tatilinin ardından yoğun bir mesaiyle çalışmalarına başlayacak. Milyonlarca vatandaşın yakından ilgilendiği erken emeklilik imkanı da gündemde önemli bir yer tutuyor. İşte, Meclis'e gelmesi beklenen erken emeklilik yasasıyla ilgili detaylar:

Esnaf için Düzenlemeler

Esnafı ilgilendiren düzenlemeler arasında, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ile Bağ-Kur arasındaki farkın kapatılması bulunuyor.

Bu düzenleme ile Bağ-Kur prim şartı 9 bin gün olan esnaflar için bu sayı 7200 güne düşürülecek. Bu değişiklikle, esnafların daha az prim ödeyerek emekli olmaları sağlanacak.

EYT'li Esnaflar için Kolaylık

1999 öncesi ve sonrası sigortalı olan EYT'li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) erkek esnaflar için de önemli bir adım atılması bekleniyor.

Bu düzenleme ile prim gün şartı 9000'den 7200'e indirilecek. Bu durumda, EYT'li esnaflar belirlenen gün sayısını tamamladıklarında emekli olabilecekler.

Ev Kadınlarına Destek

Yeni düzenlemeler kapsamında ev kadınları da unutulmayacak. Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerinin desteklenmesi için devlet tarafından önemli adımlar atılacak.

İsteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasıyla ev kadınları da emeklilik hakkına sahip olacaklar.

Mevcut durumda asgari ücret üzerinden hesaplanan isteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Böylelikle en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş üzerinden bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecek.