Havayı Kirleten Tesislere 110 Milyon Lira İdari Para Cezası Uygulandı

Havayı Kirleten Tesislere 110 Milyon Lira İdari Para Cezası Uygulandı
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre sürekli emisyon ölçüm sistemleriyle 773 sanayi bacasındaki kirletici parametreler 7 gün 24 saat izleniyor ve herhangi bir aykırılık durumunda hemen müdahale ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre sürekli emisyon ölçüm sistemleriyle izlenen 773 sanayi bacasında, 7 gün 24 saat boyunca kirletici parametreler titizlikle inceleniyor ve aykırı durumlar anında müdahale ediliyor.

Çevre mevzuatı kapsamında baca emisyonlarını izlemek için sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin zorunlu olduğu tesislerin yanı sıra, bu sisteme sahip olmayan tesisler de düzenli olarak denetleniyor.

Geçen yıl yapılan 8 bin 450 denetimde, çevre mevzuatına uymayan 496 tesise toplamda 110 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca 86 tesise faaliyet durdurma kararı alındı.

Online Takip Sistemi Aktif

Bakanlık, denetim süreçlerini online olarak takip ediyor ve hava kalitesi izleme çalışmalarını desteklemek amacıyla ülke genelinde 8 Bölgesel Temiz Hava Merkezi kurdu.

Türkiye genelinde 81 ilde bulunan 380 hava kalitesi izleme istasyonu, uluslararası standartlara uygun olarak çalışıyor ve ölçümlerini tam otomatik cihazlarla gerçekleştiriyor.

Ölçüm sonuçları, "Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı" aracılığıyla saatlik olarak kamuoyuna sunuluyor. Bu veriler, "www.havaizleme.gov.tr" adresinden ve cep telefonlarından erişilebilir durumda.