Meclis Gündeminde Kriz: Vekillerin Kürsü Hakkı Tehlikede!

Meclis Gündeminde Kriz: Vekillerin Kürsü Hakkı Tehlikede!
TBMM'de hükümetin, genel kurul toplantılarının başında vekillere tanınan bir dakikalık kürsü hakkını kaldırma planları, muhalefetin tepkisine yol açtı.

TBMM'de gündemde, vekillerin seçim bölgelerindeki sorunları dile getirmek için kullandığı bir dakikalık kürsü hakkının kaldırılması var. Her genel kurul toplantısının başında 20 milletvekiline verilen bu kıymetli sürenin kaldırılacağı iddiası, muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Muhalefet partisi yöneticileri, "Kürsü hakkının kısıtlanmasına neden olacak her adımın karşısında oluruz. Buna asla izin vermeyiz" açıklamasını yaptı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un gelecek hafta siyasi parti genel başkanlarını ziyaret etmesi bekleniyor. Ancak AK Parti ve MHP'de yeni anayasa öncesinde Meclis içtüzüğünde değişiklik yapılması gerektiğini savunan birçok milletvekili bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu'ndaki yasa yapma sürecinin birçok nedenle uzadığını belirten vekiller, "Genel Kurul 14.00'te açılıyor. Saat 17.00-18.00'den önce yasaya geçemiyoruz. Grup önerileri nedeniyle 3-4 saat boşa geçiyor. Meclis acilen işler hale gelmeli. Bu sağlıklı bir çalışma değil. Bir sınırlama getirmek gerek" açıklamasında bulundu.

Gündem dışı konuşmaların ve grup önerilerinin kaldırılması gerektiğini savunan iktidar mensupları arasında, her genel kurul toplantısının başında 20 vekile verilen bir dakikalık kürsü hakkının da kaldırılması gerektiğini söyleyenler var.