Meteoroloji Genel Müdürlüğü Açıkladı: Türkiye'de Deniz Suları Isınıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Açıkladı: Türkiye'de Deniz Suları Isınıyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan son raporlar, Türkiye'nin deniz sularının ciddi şekilde ısındığını gösteriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 53 yıllık verilerine dayanan son raporuna göre Karadeniz'in deniz suyu sıcaklığı alarm veriyor.

1970 ile 2023 arasındaki analizlere göre Karadeniz'in suları ortalama 15,3 dereceye yükseldi. Bu artışın son 10 yılda 1,2 derece olduğu belirlendi. En yüksek sıcaklık rekoru ise 2019'da, 18,5 dereceyle kaydedildi.

Türkiye'nin kuzeybatısındaki Marmara Denizi'nde ise deniz suyu sıcaklığı son on yılda 53 yıl öncesine göre tam 1,9 derece arttı.

deniz-sulari-isiniyor2.jpg

Ortalama sıcaklık 15,7 dereceden 17 dereceye çıktı. Bu artışın bölgedeki ekosistemi ciddi şekilde etkileyebileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Ege Denizi'nde 1,3 Derece Artış Kaydedildi

Raporlara göre Ege Denizi'nde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Son on yılda deniz suyu sıcaklığında 53 yıl öncesine göre 1,3 derecelik bir artış yaşandı. Ortalama sıcaklık 18,7 dereceden 19,5 dereceye yükseldi.

Türkiye'nin güneyindeki Akdeniz'de de deniz suyu sıcaklığında artış devam ediyor. Son on yılda 53 yıl öncesine göre 1,3 derecelik bir artış kaydedildi. Ortalama sıcaklık 21,5 dereceden 22,3 dereceye çıktı.

Deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artışlar ekolojik dengeyi ve balıkçılık gibi önemli sektörleri her geçen gün tehdit ediyor.