Milli Savunma Bakanlığı: ABD'den 40 Adet Yeni F-16 İçin Teklif Mektubu Alındı

Milli Savunma Bakanlığı: ABD'den 40 Adet Yeni F-16 İçin Teklif Mektubu Alındı

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, ABD'nin 40 adet F-16 Blok-70 savaş uçağı için teklif mektubunu ilettiğini duyurdu. Açıklamada, ABD'nin ayrıca mevcut 79 F-16'nın modernizasyonuna yönelik de teklif sunduğu belirtildi. Bakanlık, gelen "Taslak Teklif ve Kabul Mektupları"nı inceleme ve değerlendirmeye aldı. Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, terör örgütlerine karşı operasyonların etkin bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Son bir haftada 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirten Aktürk, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar ise toplamda 483 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Tuğamiral Aktürk, sınırlardan yasa dışı geçiş girişimlerine karşı alınan tedbirler hakkında bilgi verdi. Son bir haftada 101 kişinin yakalandığını ve 2,384 kişinin sınırı geçemeden engellendiğini belirten Aktürk, 1 Ocak'tan bu yana 30,015 kişinin yasa dışı geçiş girişimlerinin engellendiğini ifade etti.

Uluslararası İlişkilerde Türkiye'nin Duruşu

Aktürk, Türkiye'nin milli meselelerinin yanı sıra uluslararası alanda da kararlı bir duruş sergilediğini vurguladı. Kıbrıs, Azerbaycan, Balkanlar, Libya ve Somali gibi ülkelerle dostluk ve işbirliği ilişkilerinin sürdüğünü belirten Aktürk, bölgesel istikrar için önemli adımların atılması gerektiğini dile getirdi.

Savunma Sanayinde Yerli Üretim Önem Kazanıyor

Aktürk, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlileştirme çalışmalarına da değindi. TÜBİTAK ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. iş birliğiyle geliştirilen "MALAMAN Deniz Mayını"nın envantere gireceğini ve bu sayede dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. Ayrıca Açık Deniz Karakol Gemileri Projesi'nin ilk gemisinin denize indirilerek önemli bir aşama kaydedildiğini açıkladı.