Tahliye Olan Çetin Doğan Cezaevi Çıkışı Açıklama Yaptı

Tahliye Olan Çetin Doğan Cezaevi Çıkışı Açıklama Yaptı
28 Şubat Davası'nda hüküm giyen Aydan Erol, Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Cevat Özkaynak, Yıldırım Türker, Erol Özkasnak'ın cezaları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete 'de yayımlanan kararla kaldırıldı.

Bugünkü Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarında 28 Şubat davasında mahkûm edilen komutanların cezaları affedildi.

Anayasa'nın 104. maddesinin 16. fıkrasındaki yetkisini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli komutanların kalan cezalarını kaldırdı. Anayasa'nın ilgili fıkrası, Cumhurbaşkanına "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletme veya kaldırma" yetkisi tanıyor.

Emekli komutanlar, Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Cevat Özkaynak, Yıldırım Türker, Erol Özkasnak ve Aydan Erol'un kararla birlikte cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyordu.

Çetin Doğan Tahliye Oldu

Karardan sonra 28 Şubat Davası'nda mahkûm olan komutan Çetin Doğan, İzmir Buca'daki cezaevinden serbest bırakıldı.

Doğan cezaevinden çıkışında eşi Nilgün Doğan, akrabaları ve arkadaşları tarafından karşılandı.

Kendisini karşılayanlarla kucaklaşarak cezaevi önünden ayrılan Çetin Doğan, eşine ve dostlarına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade etti.

Cezaevi çıkışında yaptığı ilk açıklamada Doğan, "Bir af söz konusu değil, anayasanın gereği yapıldı" diyerek "Son 15 yılımın yarısını hapishanede, yarısını da davalarla boğuşarak geçirdim. Türkiye'de adalet yerine oturmadıkça hiçbir şey, hiçbir konum düzelmez. Adalet hepimiz için lazım, gerekli olan bir şey. Umarım bundan sonra bu tür olaylar ve keyfi tutuklamalar son olur" açıklamasında bulundu.

Ne Olmuştu?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, eski Genelkurmay 2. başkanı Çevik Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan gibi 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını 2021'de onaylamıştı.

İki gün içinde, 14 isim tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle Çevik Bir, 2 Ağustos 2022'de tahliye edilmişti. Emekli Korgeneral Vural Avar ise cezaevindeyken 20 Aralık 2022'de yaşamını yitirmişti.

Sonrasında, sağlık sorunları olan emekli Korgeneral Hakkı Kılınç 11 Ocak 2023'te, eski orgeneral İlhan Kılıç ve eski tümgeneral Kenan Deniz ise 26 Ocak 2023'te tahliye edilmişti.

Mart 2023'te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp'in kalan cezalarını sağlık sorunları nedeniyle affetmişti.