TÜİK 2023'te Türkiye'de Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Açıkladı

TÜİK 2023'te Türkiye'de Evlenme ve Boşanma İstatistikleri Açıkladı

TÜİK verilere göre, evlenme ve boşanma oranlarında önemli bir değişiklik olmamakla birlikte, ortalama evlenme yaşı hem erkeklerde hem de kadınlarda yükseldi.

Evlenme İstatistikleri

2023 yılında Türkiye genelinde toplamda 565 bin 435 çift evlendi. Önceki yıl olan 2022'ye göre bir miktar azalış gösteren bu rakam, bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızının binde 6,63 olarak gerçekleştiğini gösterdi. En fazla evlenme oranı binde 8,09 ile Kilis'te görülürken, Aksaray ve Gaziantep bu sıralamada takipçi oldu. Kaba evlenme hızının en düşük olduğu il ise binde 4,52 ile Gümüşhane olarak kaydedildi.

Boşanma İstatistikleri

2023 yılında Türkiye genelinde 171 bin 881 çift boşandı. Bir önceki yıla kıyasla bir azalış yaşanan bu durum, bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızının binde 2,01 olarak gerçekleştiğini gösterdi. En fazla boşanma oranı binde 3,05 ile İzmir'de görülürken, Antalya ve Karaman da bu sıralamada öne çıktı. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise binde 0,36 ile Hakkari oldu.

Ortalama İlk Evlenme Yaşı Yükseldi

Her iki cinsiyette de ortalamada bir artış gözlemlendi. 2023 yılında erkeklerde ortalama ilk evlenme yaşı 28,3 iken, kadınlarda bu rakam 25,7 olarak kaydedildi. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan veriler, Türkiye'de evlenme ve boşanma trendlerinin yanı sıra evlilik yaşının da değişim gösterdiğini ortaya koyuyor.