Tüketiciler Artık Kargo İade Ücretini Kendileri Ödeyecek!

Tüketiciler Artık Kargo İade Ücretini Kendileri Ödeyecek!

Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararıyla birlikte, 1 Ocak'tan itibaren internetten alınan ürünlerin iade sürecinde kargo ücretini tüketiciler ödeyecek.

Son yıllarda internet alışverişlerinin artmasıyla birlikte kargo iade işlemlerinde yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik yapılan bu değişiklikle birlikte tüketiciler cayma haklarını kullanmaları durumunda iade masraflarını karşılamakla yükümlü olacaklar.

Gerçekleştirilen düzenlemeyle birlikte teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek olan tüketiciler, iade işlemlerinde kargo ücretlerini karşılamak zorunda kalacaklar. Ancak malın ayıplı olması durumunda iade masraflarından sorumlu tutulmayacaklar.

Tüketicinin ayıplı malı iade etmesi halinde iade masrafları, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek. Böylece, ayıplı ürün durumunda tüketicilerin ek maliyet yaşamaması sağlanacak.

İnternetten alışveriş yapanların 2023 yılının ilk 3 ayında %75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünleri satın alırken; haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılan alışverişlerde yaşanan sorunların başında %27,1 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve %13,6 ile yanlış veya hasarlı mal hizmet teslimi geliyor.