Türkiye'de Aktif Çalışan Sayısı Yetersiz

Türkiye'de Aktif Çalışan Sayısı Yetersiz
Türkiye'de emekli ve çalışan sayıları arasındaki dengesizlik, sosyal güvenlik sisteminin geleceği için endişe verici bir tablo olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin dengesi her geçen gün daha da zorlanıyor. Son verilere göre 25 milyon 96 bin 600 aktif sigortalı, 15 milyon 351 bin 511 emekli ve hak sahibini finanse etmeye çalışıyor. Bu durumda, her bir emekliye ortalama 1,63 çalışan düşüyor. Bu, uluslararası standartlara göre oldukça düşük bir oran.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre çalışan sayısı 2020'ye göre 1 milyon 752 bin 53 kişi azalırken pasif sigortalı sayısı ise 2 milyon 860 bin 797 kişi arttı. Özellikle EYT düzenlemelerinin etkisiyle emekli sayısındaki bu artış, sosyal güvenlik sisteminin geleceği için ciddi bir endişe kaynağı olarak görülüyor.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi için sigortalı çalışan sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Ergün, özellikle kayıt dışı istihdamla etkin mücadelenin önemine işaret ederek, kayıt dışı istihdamın sadece ekonomik değil aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirtti. Özel sektördeki kayıt dışı istihdamın yanı sıra, göçmen ve sığınmacıların da kayıt altına alınması gerektiğine dikkat çekti.