Yeni Kanun Teklifi Neleri İçeriyor?

Yeni Kanun Teklifi Neleri İçeriyor?

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan çalışma hayatını düzenleyen yeni kanun teklifi çalışmaları, birçok önemli düzenlemeyi içeriyor. Bu düzenlemeler arasında en dikkat çekici olanlardan biri, 3600 ek gösterge düzenlemesi. Eğer yasalaşırsa, 5.3 milyon kamu çalışanını ilgilendirecek olan bu düzenleme; unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında belirleyici olacak. Böylelikle polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinden sonra 1’inci kademeye gelen tüm memurlar kapsama dahil olacak..

Kademeli Emeklilik: EYT Düzenlemesi Sonrasında Gündemde

EYT düzenlemesiyle birlikte binlerce çalışan emeklilik hakkı kazandı ancak gözler şimdi EYT kısmi emeklilik ve kademeli emeklilik konularına çevrildi. Teklif yasalaşırsa, kademeli emeklilik 1999 ile 2008 yılları arasında çalışanları kapsayacak. Yani bu dönemde çalışmaya başlayanlar, prim günü ve yaş şartını karşıladığında kademeli emekli olabilecekler. En erken emeklilik yaşı ise kadınlarda 43, erkeklerde ise 45 olacak.

Taşeron İşçilere Kadro: 90 Bin İşçiye Müjde

2023 yılında duyurulan 90 bin taşeron işçisine kadro düzenlemesi, torba yasa görüşmeleri nedeniyle tekrar gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, öncelikli olarak memur ve emekli maaşı artışlarını ele aldıktan sonra taşeron işçilere kadro düzenlemesini ele alması bekleniyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Seçimden evvel 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Gündem, geçici işçi, kamu sözleşmesi ve taşeron işçilerin kadroya geçmesi” şeklinde konuşarak beklentileri dile getirdi.

SSK Bağ-Kur Prim Eşitlemesi: Küçük Esnafa Kolaylık

Torba yasada yer alması beklenen bir diğer düzenleme ise SSK Bağ-Kur prim eşitlemesi. Bu düzenleme ile küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Böylece Bin 800 gün kazanan Bağ-Kur’lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecekler.

Ev Hanımlarına Emeklilik: Devlet Desteği Geliyor

Torba yasada en dikkat çeken konulardan biri de ev hanımlarına emeklilik imkanı. Düzenleme kapsamında ev hanımlarına yönelik 3'te 1 prim desteği başlatılacak ve isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kurularak ev hanımları emeklilik hakkına kavuşabilecekler. Böylelikle ev hanımlarının prim ödemelerinin üçte biri de devlet tarafından karşılanacak.