İzmir Bölge Müdürü Gökay Gök: “kanı Türk Kızılay’ı Değil, Hastaneler Satıyor”

İzmir Bölge Müdürü Gökay Gök: “kanı Türk Kızılay’ı Değil, Hastaneler Satıyor”

Türkiye Kızılay Derneği İzmir Bölge Müdürü Gökay Gök, son zamanlarda medyada çıkan ‘Kızılay’ın kan bağışçılarından aldığı kanı satıyor’ haberlerine açıklamada bulunarak, bu haberlerin aslını yansıtmadığını savundu.
Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilciliği ve Türkiye Kızılay Derneği İzmir İl Müdürlüğü arasında imzalanan Kan Bağış Protokolünde konuşan Kızılay İzmir Bölge Müdürü Gökhan Gök, Kızılay adına son zamanlarda çıkan ‘Kızılay kan bağışçılarından aldığı kanı satıyor’ yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bağışçılardan alınan kanların toplanması, bileşenlerine ayrılması, dağıtılmasını bir maliyete neden olduğunu söyleyen Gök, “Bu maliyeti Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Maliye belirliyor. Maliyet belirlemesinden sonra bize sen zarar etme ama kar da etme denilerek bir fiyat veriliyor. Biz bu fiyata göre hareket ediyoruz. Hastaneler bir liraya aldıkları kanları üç liraya satarak kar ediyor. Aslında kar eden ve kanı satan onlardır. Bazı hastaneler kan gelirlerini korumak için böyle haberleri servis ediyor” dedi.
KAN BAĞIŞI PROTOKOLÜ İLE KIŞIN YAŞANAN KAN SIKINTISI GİDERİLECEK
Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilciliği ve Türkiye Kızılay Derneği İzmir İl Müdürlüğü arasında imzalanan Kan Bağış Protokolü imzalandı. Bu protokol ile bilinçli ve düzenli kan bağışçısı hedefleniyor.
Gelişmiş ülke olmak için hazırda bekleyen kanın olması gerektiğini ifade eden Gök, “Önemli olan acil kan ihtiyacında, kanı ilk altı saat içinde hazır edebiliyor muyuz? Ancak bunu başarabilirsek 1’inci dünya ülkesi olabiliriz. 6 İl 138 hastanenin kan ihtiyacını karşılayan Ege Kızılay’ı, bu protokolle düzenli ve bilinçli kan bağışçısı sağlamayı istiyoruz” dedi.
Kan bağışı protokolünde konuşan Türkiye Kamu Sen İzmir İl Temsilcisi Ahmet Doğruyol ise şu ifadeleri kullandı: “19 şube ve 30 bin üyemizle, özellikle kış aylarında azalan kan stoklarının giderilmesine destek olmak istedik. Gerekli desteği verip bir can kurtarmak bizim için çok şey ifade ediyor.”