DEPREMİN AİLE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Hepimizi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen depreminin ardından 12 gün geçti.

Bu türden bir  felakete maruz kalan bazı kişilerde, fiziksel bir yaralanma olmasa bile, duygusal sorunlar ortaya çıkabilir. 

Deprem gibi doğal bir afette ortaya çıkabilecek durumlarda her birey geçici tepkiler verebilir. Bu durumda her birinizin tek tek baş etmesi elbette önemlidir. Ancak aile olarak yaralarınızın daha kısa sürede sarılması ve normal günlük yaşama dönebilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeniz önemlidir.

• Çok büyük bir felaket yaşadığınızı; şaşırmış, sarsılmış ve desteğe ihtiyacınız olduğunu kabul etmeniz iyileşme sürecinin çok önemli bir kısmıdır.
• Her aile üyesinin depremden farklı bir şekilde etkilenmiş olduğunu ve herkesin yeniden eskiye dönmesinin farklı sürelerde gerçekleşebileceğini unutmayın.
• Yaşamı yeniden kurma çabalarına ve günlük işlere tüm aile üyelerini katın.
• Aile üyelerinin rollerinde bazı değişmeler olabilir; esnek ve dikkatli olun. Örneğin, bir ergen hayatında ilk kez kardeşlerinin de bakımını üstlenmek zorunda kalabilir. Bu arada ergenin kendi ihtiyaçlarının da karşılanmış olmasına dikkat edin. Ev ile ilgili sorumlulukları bir kişiye yüklememeye çalışın, paylaşın.
• Birbirinize yakın ilgi, şefkat ve anlayış gösterin.

Araştırmalar doğal felaketlerden en çok yara alan grupların çocuklar, gençler ve yaşlılar olduğunu göstermektedir. Ancak anne ve babalarından, arkadaşlarından, öğretmenlerinden ve diğer aile üyelerinden yakın ilgi ve destek gören çocukların doğal afetin sonuçlarından daha az etkilendiklerini ve daha kolay ve çabuk başa çıktıklarını iyi biliyoruz. Çocuklarınıza yardımcı olabilmeniz için sizin yardıma muhtaç durumda olmamanız gerekir. Eğer kendinizi çocuklarınızla ilgilenebilecek kadar iyi hissetmiyorsanız psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel KILIC Arşivi