Prof. Dr. Mesut OZCAN

Prof. Dr. Mesut OZCAN

Liposuction nedir ? ne değildir !

Liposuction kilo verme yöntemi değildir ! Liposuction vücut şekillendirme amacıyla yağların vakumla emildiği bir ameliyattır. Ancak bir zayıflama – kilo verme yöntemi olarak düşünülmemelidir. Spor ve diyet ile geçen uzun uğraşlar sonucu istenilen sonucun alınamadığı yağ stoklanması olarak çıkıntı yapan inatçı bölgeler genellikle karın, belin her iki yanı (simit denilen bölge), kalçalar, bacak içleri, diz ve çene altı (gıdı)dır. Bu saymış olduğumuz çıkıntı yapan bölgelerde yağ fazlası nedeniyle silüet bozulması vardır. Liposuction vücutta yağ dokusunun biriktiği saymış olduğumuz bu bölgelerde uygulanabilen bir operasyondur. Hedef zayıflama değil incelmedir. Bu operasyon için en uygun hastalar boy kilo oranı ideale yakın ve bölgesel fazlalığı olan hastalardır. Kilo verebilmek için beslenme uzmanından destek almalı ve sporu hayatınıza dahil etmeniz gerekmektedir.

Ameliyatsız liposuction bir kandırmacadır ! Liposuction’un ameliyatsızı olmaz.  Bu terminolojik olarak da böyledir. “Ameliyatsız Liposuction” adı ile lansmanı yapılan uygulamalar aslında ultrasonik ses dalgalarıyla çalışan zayıflama cihazlarından ibarettir. Liposuction kelimesi yağ emme anlamına gelir. Tıpta deri üzerine açılan küçük bir kesi ile ince metal kanüller kullanılarak uygulama yapılan bölgedeki yağın (yağ dokusunun) vakumla alındığı bir ameliyattır. Bu nedenle ‘ameliyatsız liposuction’  tabiri bir kandırmacadır. Liposuction olmayan bir yöntemin sanki liposuction imiş gibi hatta bir de ‘ameliyatsız’ kelimesi eklenerek liposuction’dan da üstün bir yöntemmiş gibi sunulması aynı zamanda tıp etiğine de aykırıdır.

Liposuction sonrasında yağ hücreleri başka alanlara yürümez !  İnsan vücudunda yağ hücrelerinin sayısı sabittir. Ancak kilo alındığında yağ hücreleri genişler. Liposuction operasyonundan sonra, uygulama yapılan bölgede yağ hücrelerinin sayısında azalma görülür. Hasta kilosunu muhafaza ettiği takdirde sonuç kalıcıdır. Ancak aşırı kilo alıp verildiği takdirde; kalan hücreler yağ depolamaya devam ederek hacimlerini arttırdıkları için eksilen hücrelerin hacimsel olarak yerini alabilirler. Liposuction sonrasında yağ hücreleri başka alanlara ilerleyip genişlemez. Liposuction yapılmamış bölgelerde yapılan bölgeye göre daha fazla yağ hücresi vardır ve alınan kilolarla birlikte o bölgeler daha büyük görülebilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Mesut OZCAN Arşivi