NATO'dan Suriye için çok kritik ziyaret

NATO'dan Suriye için çok kritik ziyaret

 NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) Amerikalı Orgeneral Philip Breedlove, Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılan ılımlı Suriyeli muhalifler için planlanan “eğit-donat programını” görüşmek amacıyla bugün akşam saatlerinde Ankara’ya geldi. Genelkurmay Karargahı’na giden Orgeneral Breedlove, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel raporlu olduğu için Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüştü.

KIRŞEHİR’E DE GİTTİ
SACEUR Komutanı’nın Ankara’dan sonraki ikinci durağı ılımlı Suriyeli muhaliflerin eğitileceği Kırşehir-Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Merkezi oldu. Breedlove daha önce Türkiye’ye gelen ve eğitim merkezine yerleşmiş olan ABD özel kuvvetler ekibiyle biraraya geldi.

SİLAHLAR DA KIRŞEHİR’DE
Amerikalı özel kuvvetler, Kırşehir’de Türk Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler) ile birlikte Suriyeli muhaliflere eğitim verecek. Amerikalı askerlerle birlikte muhaliflere verilecek olan ağır makineli silahlar, değişik türde bombalar ile bombasavar gibi teçhizatın da Kırşehir’e getirildiği öğrenildi.

Türk askeri kaynaklar, Amerikalı askerlerin yerleştiği Kırşehir’e henüz Suriyeli muhaliflerin gelmediğini ileri sürdüler. Pentagon’dan bir yetkili de geçen hafta eğitimin Esad rejimine mi yoksa IŞİD’e karşı mı olacağı konusunda Ankara ile Washington arasında görüş ayrılığı yaşandığını söylemiş, ancak bu iddia Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç tarafından yalanlanmıştı. Bilgiç tarih vermeyerek “Eğit-donat programı kısa sürede başlayacak” demişti. Eğit-donat programının Ürdün ayağı ise daha önce başlamıştı.