Netflix şifresini paylaşmak artık suç sayılacak

Netflix şifresini paylaşmak artık suç sayılacak

Fikri Mülkiyet Ofisi (IPO), Netflix gibi internet TV platformlarında kullanıcıların yaptığı şifre paylaşımının telif hakkı yasasını çiğnediğini açıkladı. Dünyanın dört bir noktasında insanlar, Netflix oturum açma bilgilerini birlikte yaşamadıkları kişilerle de paylaşmakta. Aslında bu uygulama, Netflix'in hizmet sözleşmelerine aykırı. Ancak milyonlarca kullanıcının bundan haberi bile yok.

Bununla birlikte, Netflix, şifre paylaşımı gibi hizmet şartlarını ihlal eden uygulamalara yönelik yasal işlem başlatacağını şimdiye kadar hiçbir zaman belirtmedi. Ancak Fikri Mülkiyet Ofisi, İngiliz medya kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, bunun hem cezai hem de hukuki bir mesele olduğunu vurguladı.

IPO tarafından yapılan açıklamada, "Ceza ve medeni hukukta, amacın bir kullanıcının telif hakkıyla korunan eserlere ödeme yapmadan erişmesine izin vermek olan şifre paylaşımı durumunda uygulanabilecek bir dizi hüküm vardır. Bu hükümler, koşullara bağlı olarak sözleşme hükümlerinin ihlali, dolandırıcılık veya ikincil telif hakkı ihlalini içerebilir. Bu hükümlerin medeni hukukta sağlandığı durumlarda, gerekirse mahkemeler aracılığıyla işlem yapmak hizmet sağlayıcıya kalmıştır." ifadesi kullanıldı. 

NETFLIX ŞİFRE PAYLAŞIMINI ENGELLEYECEK

Bu arada dünyanın en popüler internet TV ağı Netflix, zaten aylar önce, kullanıcıların aynı evde yaşamadığı kişilerle hesap bilgilerini paylaşmasını önlemeye yönelik bir adım attı. Ancak Netflix kullanıcılarını hiçbir zaman hukuki işlemlerle korkutmadı.

Netflix, başkasının şifresiyle oturum açan kişileri kendi hesaplarını oluşturmaya, profillerini yeni bir hesaba aktarmaya veya ek ödeme isteyen yeni bir profil oluşturmaya yönlendiriyor. Şu anda test aşamasındaki bu özellik, 2023'te tüm dünyaya yayılacak ve böylece Netflix şifrenizi arkadaşlarınızla paylaşmanız imkansız hale gelecek.  

Araştırma firması Digital i'nin Nisan 2022'de yayımladığı rapora göre, İngiltere'deki Netflix abonelerinin dörtte birinden fazlası (yaklaşık dört milyon kişi) şifresini diğer insanlarla paylaşıyor.