Alper Gezeravcı Cumhuriyet Tarihinin İlk Uzay Görevi İçin Karantinaya Girecek!

Alper Gezeravcı Cumhuriyet Tarihinin İlk Uzay Görevi İçin Karantinaya Girecek!

Türkiye'nin Uzay ajansı, Türk astronotların Cumhuriyet tarihindeki ilk insanlı uzay görevine hazırlıklarını tamamladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı'nın 5. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, "Türk Astronot ve Bilim Misyonu"nun hayata geçirilmesine çok yaklaşıldığını belirtti.

Milli Uzay Programı'nın önemli bir ayağını oluşturan bu misyon kapsamında seçilen ilk Türk astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Nisan'da İstanbul TEKNOFEST'te açıklanmıştı. Bakan Kacır, bu uzay görevinin Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik potansiyelini dünya ile paylaşması açısından kritik bir adım olduğunu vurgulayarak "Uzay tarihçemiz için önemli bir kilometre taşı olan bu misyon aynı zamanda uzay bilimine ışık tutacak." dedi.

Uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın son hazırlıklarını tamamladığını belirten Bakan Kacır, Türk astronotunun yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket etmek üzere karantina sürecine gireceğini açıkladı.

Yerli Ay Aracı 2026'da Gönderilecek

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzaya yönelik gelecek vizyonlarına dair de bilgi vererek, "Ay Araştırma Programı" çerçevesinde yerli ay aracının 2026'da gönderileceğini ifade etti.

Bu görev kapsamında, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ay aracının ön tasarım aşamasının tamamlandığını söyledi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay ve roket teknolojilerindeki ilerlemeleri vurgulayarak Türkiye'nin haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olduğunu belirtti.

Türksat 6A'nın 2024'ün ikinci çeyreğinde uzaya gönderileceğini ve milli uzay programının bir diğer hedefinin uzay ekosistemini geliştirmek olduğunu açıkladı. Uzay sistemleri alanında uluslararası bir oyuncu konumunda olan Türkiye'nin, gelecekteki ticari uydularını da üretebileceği öngörüsünde bulundu.

Bakan Kacır, Türk uzay teknolojisinin "tam bağımsızlık" ilkesiyle Cumhuriyet'in ikinci asrında köklerden göklere emin adımlarla ilerlediğini belirterek "Türkiye Yüzyılı'nda, köklerden göklere emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.