Beynine Çip Takılan Kişinin Düşünceleri Okundu

Beynine Çip Takılan Kişinin Düşünceleri Okundu
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer'ın beynine yerleştirilen bir implant sayesinde düşüncelerinin 25 dakika boyunca okunduğu açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer'ın beynine implant yerleştirilerek düşünceleri 25 dakika boyunca okundu. Keefer'ın hastalık nedeniyle ameliyata girdiği ve cerrahi operasyon öncesinde doktorların implantı beyninde denemesine izin verdiği belirtildi.

Precision Neuroscience firmasının geliştirdiği Layer 7 Cortical Interface adlı implantın elektrotları, Parkinson hastası Jeffrey Keefer'ın beynine bağlandı. İmplanttaki çipler, beyinden gelen sinyalleri toplarken, bunları kablosuz bağlantı aracılığıyla yapay zekâ destekli bir programa iletti. Ayrıca implant ile bağlantılı bir kablo, Keefer'ın göğsünde bulunan ve hem batarya hem de anten işlevi gören bir cihaza bağlandı.

dusunceleri-okundu2.jpg

Çalışmada, Jeffrey Keefer'ın elleriyle yaptığı bazı hareketler, monitörlerden ölçülen beyin sinyalleriyle eşleştirildi. Daha sonra, Keefer'dan ellerini kıpırdatmadan önce yaptığı hareketleri düşünmesi istendi. Keefer, hareketleri düşündükçe beyin sinyallerinin gerçek zamanlı olarak kaydedildiği ve bu sinyallerin hareketlerle eşleştiği gözlemlendi.

Precision Neuroscience'ın kurucularından Benjamin Rapoport, yapılan çalışma hakkında şunları söyledi: "Aradığımız buydu. Harekete dönüşemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne söylemeye çalıştığını bilebileceğimizi teyit ettik.

Teknoloji devi Elon Musk'ın şirketi Neuralink, çarşamba günü yaptığı duyuruyla, kendi geliştirdiği beyin implantıyla, felçli bir hastanın sadece düşünceleriyle satranç oynamasını sağladı. Videoda, omzundan aşağısı felçli olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh'un, "Telepati" adlı çip sayesinde satranç oynarken görüldü.