BTK 15 VPN Servisi İçin Engelleme Talimatı Verdi

BTK 15 VPN Servisi İçin Engelleme Talimatı Verdi

Ülkemizde telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 25 Kasım itibariyle tüm operatörlere 15 farklı VPN servisinin engellenmesi talimatını gönderdi. Operatörlere mahkeme kararı olmadan iletilen bu talimat VPN kullanıcılarını etkileyecek gibi duruyor.

Gazeteci Füsun Sarp'ın haberine göre BTK'nın talimatı arasında Proton VPN, TunnelBear VPN ve Hotspot Shield gibi popüler VPN servislerinin de bulunduğu 15 hizmet yer alıyor. Ancak belirtilenler arasında hangi gerekçelerle bu servislerin engellenmesi istendiği net değil.

BTK, operatörlere ilettiği talimatla birlikte engellenen VPN servisleri yerine alternatif erişim yöntemlerinin sürekli takip edilmesini ve trafik miktarındaki değişimlerin izlenmesi ve raporlanmasını istedi. Ancak "alternatif erişim yöntemleri" ibaresinin ne anlama geldiği ve bu kapsamın ne olduğu belirsizliğini koruyor.

2016 Yılından Bu Yana Süregeliyor

BTK'nın VPN engellemeleri, aslında 2016 yılından bu yana devam ediyor. Ancak VPN'lerin tamamen yasaklanması veya bütünüyle engellenmesi, VPN'lerin işleyiş prensipleri nedeniyle mümkün değil.

Kullanıcılar, bu engellemelere rağmen VPN hizmetlerini kullanmaya devam edebilirler.