Dünyanın En Büyük Güneş Ve Enerji Depolama Tesisi Faaliyete Geçti

Dünyanın En Büyük Güneş Ve Enerji Depolama Tesisi Faaliyete Geçti

Edwards & Sanborn Güneş ve Enerji Depolama Tesisi, dünyanın en güneşli yerlerinden biri olan Mojave Çölü'nün Kaliforniya'daki kısmında, dünyanın en büyük güneş enerjisi ve batarya enerji depolama projesi olarak faaliyet vermeye başladı. 4.600 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilen tesis, 875 megawatt güneş enerjisi üretme kapasitesine sahip olup aynı zamanda yaklaşık 3,3 gigawatt-saat enerji depolayabiliyor.

Yaklaşık 2 Milyon Güneş Paneli ve 120 Bin Batarya

875 megavat güneş enerjisi tesisi için, projede First Solar'ın 1,9 milyon güneş paneli kullanılıyor. Ayrıca 3,3 gigavat saatlik depolama kapasitesi için 120,720 batarya kullanılıyor. Bu bataryalar LG Chem, Samsung ve BYD tarafından tedarik ediliyor. Tesisin kapasitesi yaklaşık olarak 238,000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Bunlara ek olarak yılda 320,000 ton karbon emisyonunun azaltılmasına katkıda bulunacak. Edwards & Sanborn Güneş ve Enerji Depolama tesisi, güneş enerjisi ve bataryalı enerji depolama kapasitesi baz alındığında dünyanın en büyüğü konumunda. Dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisi ise Çin'deki Golmud Güneş Parkı, 2,8 gigavat kurulu güneş enerjisi kapasitesiyle öne çıkıyor. Tesisi 2,7 gigavat kapasitesiyle Hindistan'daki Bhadla Güneş Parkı takip ediyor.

Enerjiyi Depolamanın Önemi Artıyor

Fosil yakıtların iklimi değiştirmesine karşın, yenilenebilir enerjiler temiz ve sınırsız enerji sağlama potansiyeline sahip. Güneş enerjisi, bu alanda en önde gelen yenilenebilir enerji türü olmasına rağmen, gece veya zorlu hava koşullarında enerji üretimi mümkün olmuyor. Bu durum enerji depolamanın önemini ortaya koyuyor. Bataryalı enerji depolama çiftlikleri, yoğun saatlerde ve üretim kesintisi yaşandığında şebekeye istikrarlı enerji sağlayarak bu ihtiyacı karşılıyor. Ancak bu durum bizi farklı bir konuya yönlendiriyor. Bilindiği üzere, bataryalar lityum ve kobalt gibi nadir ve değerli metalleri içeriyor. Bu metallerin çıkarılması, çevreye ve maden bölgelerine ciddi zararlar verebiliyor.