TFF'de görülememiş olay! Herkes şaşkın

TFF'de görülememiş olay! Herkes şaşkın
Türkiye Futbol Federasyonu olağan genel kuruluna bir hafta kala seçime girecek başkan aday adaylarının sayısı 7’ye yükseldi.

Başvurusu süresinin dolduğu dün akşama kadar mevcut Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in yanı sıra TFF eski başkanlarından Haluk Ulusoy, Galatasaray eski başkanı Duygun Yarsuvat, Ümit Sarıkaya, Adil Yazıcıoğlu, Bülent Gürkut ve Ayhan Sağaltıcı evraklarını tamamlayarak genel sekreterliğe teslim etti. Daha önce aday olacağını açıklayan Erdal Alkış ise yarıştan çekildi.

HER DELEGE SADECE BİR ADAY İÇİN İMZA VEREBİLECEK

TFF Ana statüsünün 38. madde amir hükmü gereği genel kurulda başkan adayı olacak futbol adamlarının evrakları incelendikten sonra, eksikliği bulunmayan ve adaylık şartlarını yerine getirenlerin isimleri bugün TFF resmi internet sitesinden kamuoyuna açıklanacak. 25-26 Haziran tarihlerinde yapılacak seçimli genel kurula katılacak delegeler sadece bir aday için imza verebilecek. Ana statü gereği halen 295 olan delege sayısının beşte birinin teklifi zorunlu olduğu için, adaylar seçim günü divan başkanlığına asgari 59 imzalı dilekçelerini sunacaklar.



MÜKERRER İMZA ATAN DELEGELERİN TEKLİFLERİ KABUL EDİLMEYECEK

Divan başkanlığı “her delegenin bir imzası olacak” şeklindeki ana statü hükmü kontrol ettikten sonra adayları ilan edecek. Bu arada farklı adaylara verilen mükerrer imza tespit edilirse, bu delegelerin teklifi kabul edilmeyecek ve listelerdeki imza sayısından düşülecek. Böyle bir durumda, örneğin 59 imza toplamış bir teklifin imza sayısı öngörülen kriterin altında kalacağı için o listeyi veren başkan adayının başvurusu kabul edilmeyecek.
TFF Ana statüsünün 38. maddesi başkan adaylarında aranacak şartları da belirliyor. Buna göre adayların seçim tarihinden önceki 5 yıl içinde toplamda iki yıl hak mahrumiyeti ile cezalandırılmaması, temerrüt halinde, kesinleşmiş vergi ve prim borcu bulunmaması, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması gibi şartları yerine getirmesi gerekiyor.

25-26 Haziran tarihlerinde yapılacak genel kurulun seçim aşamasında başkanlık seçimi yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin seçiminden önce yapılacak. Yani, başkan ve yönetim kurulları ayrı ayrı oylanacak. Seçilen başkan ve yönetimin görev süreleri ise 4 yıl olacak.

DELEGE DAĞILIMINDA KULÜPLER AĞIRLIKTA

Kulüp ağırlıklı genel kurul yapısında Süper Lig’in 126, PTT 1. Lig ve 2. Lig’in 36’şar, 3. Lig’in ise 54 delegesi bulunuyor. 42 delege ise taban birlikleri olarak adlandırılan TASKK, A milli olmuş futbolcular, antrenör ve hakem dernekleri ile FIFA ve UEFA’da görev yapmış futbol adamları arasında paylaştırılıyor.

SALT ÇOĞUNLUK İÇİN 148 DELEGE GEREKİYOR

25-26 Haziran’da yapılacak TFF genel kurulu salt çoğunluk ile toplanabilecek. Bu da 148 delegeye tekabül ediyor. Salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde genel kurul ertesi gün delege sayısının üçte birinin katılımı ile gerçekleştirilecek. Bu toplantıda da yeterli delege olmazsa, genel kurul bir hafta sonra aynı saatte bu kez çoğunluk aranmaksızın toplanacak.

Haluk 59 ıslak imzayı bulabilecek mi?

TFF başkan adaylarından Haluk Ulusoy’un, genel sekreterliğe kongre günü teslim etmek zorunda olduğu 59 ıslak imzaya henüz ulaşamadığı belirlendi.

297 delegenin oy kullanacağı seçimler öncesi Başkan Yıldırım Demirören dün Fenerbahçe ve Bursaspor’dan gelen noter tasdikli ıslak imzalarla imza sayısını 235’e çıkartırken, Ulusoy’un ise 31’de kaldığı öğrenildi. Beklenen imzaları toplayamayan ve bu nedenle önceki gün düzenlediği basın toplantısında göreve geldiği takdirde statüde yer alan gerekli 60 imzayı 20’lere çekeceği vaadinde bulunan Haluk Ulusoy’un son dakikada adaylıktan çekilebileceği ileri sürüldü. Ulusoy kanadından bazı isimler ise 60 imzayı bulduklarını iddia etti. (Milliyet)