Uluslararası Ceza Mahkemesi'den Putin için tutuklama kararı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi'den Putin için tutuklama kararı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi Vladimir Putin için harekete geçti. Mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaş suçu işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkardı.

Reuters'in haberine göre, UCM, Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olmakla suçlanan tutuklama emri çıkardı. Moskova, güçlerinin komşusuna yönelik bir yıllık işgali sırasında zulüm işlediği yönündeki suçlamaları defalarca reddetti.

UCM, Ukrayna'ya yönelik ilk tutuklama emrinde, Putin'in yasadışı bir şekilde çocukların sınır dışı edilmesi ve insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasadışı bir şekilde nakledilmesi şüphesiyle tutuklanması çağrısında bulundu.

"BU KARARIN BİZİM İÇİN ÖNEMİ YOK"

Kararın ardından Ukrayna'dan açıklama geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, "Bu karar yalnızca bir başlangıç" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ise, mahkemenin kararını tanımadıklarını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu kararın bizim için önemi yok." ifadelerine yer verildi.

Daily Mail'in haberine göre ise, mahkemeden, "Putin, Rus askerinin Ukrayna'da işlediği savaş suçlarından sorumlu" kararı çıktı. Yargıçlar şüphelilerin Ukraynalı çocuklara zarar verecek şekilde, nüfusun yasadışı şekilde sınır dışı edilmesi ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinden Rusya Federasyonu'na nüfus transferi gerçekleştirdiğini değerlendirdi. İddiaya göre yargıçlar gizli tutuklama emri çıkarma konusu üzerinde tartıştılar. Ancak bu emrin kamuoyuna açıklanmasının suçların daha fazla işlenmesinin önlenmesine katkıda bulunabileceği kararlaştırıldı.