Aliağa'daki TOKİ İnşaatında İmalat Hataları ve Denetim Eksikliği Ortaya Çıktı

Aliağa'daki TOKİ İnşaatında İmalat Hataları ve Denetim Eksikliği Ortaya Çıktı
İzmir'in Aliağa ilçesinde yükselen TOKİ inşaatında yapılan bir inceleme, ciddi imalat hatalarının varlığını ortaya koydu.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi, Aliağa'da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan 614 konut, 32 dükkan ve 1 cami inşaatında ciddi hataların ve denetim eksikliklerinin bulunduğunu açıkladı. Şubenin yaptığı incelemelerde, taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları tespit edildi.

İMO İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir." denildi.

Açıklamada ayrıca bu tür imalat hatalarının deprem sonrası binanın yıkılması durumunda tespitinin oldukça zor olduğu vurgulanarak, imalat aşamasındaki denetimin son derece önemli olduğu belirtildi. İMO İzmir Şubesi yetkilileri, konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ, İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesi'ni uyararak sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.

Şubenin açıklamasında, "İlgili kurumlar tarafından bugüne kadar sahada herhangi bir denetim yapılmadığı bilgisi şubemize ulaşmıştır. Ayrıca bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığına dair bilgiler iletilmektedir." denildi. İMO İzmir Şubesi, konunun kamu adına takipçisi olacaklarını bildirdi.