Trabzon'a Hafif Raylı Sistem Hayata Geçirilecek

Trabzon'a Hafif Raylı Sistem Hayata Geçirilecek
Trabzon'da ulaşım altyapısının güçlendirilmesi ve vatandaşların daha hızlı, konforlu bir ulaşım hizmetine erişimi sağlaması için 'Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi' hayata geçirilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapımına kısa sürede başlanılması amaçlanan proje için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri 24 Nisan Çarşamba günü protokol imzalayacak.

Akçaabat ile Yomra ilçeleri arasında 31,9 kilometrelik bir güzergahta hayata geçirilecek olan raylı sistem hattı için 56 istasyon oluşturulacak.

Tek Yön Kesitte 10 Bin 99 Yolcu Kapasitesine Ulaşacağı Tahmin Ediliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Mart 2022 tarihinde sunulan raylı sistem hattı projesinin, 27 Eylül 2022 tarihinde uygun görüş verildiği ifade etti.

Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin daha sonra söz konusu raylı sistem projesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilmesi talebinde bulunduğunu açıkladı.

Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem projesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilmesi talebinin kabul gördüğünü açıkladı. Uraloğlu, yapılan bu talebin üzerine 17 Ekim 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile projenin Bakanlık bünyesine devredildiğini vurguladı.

Hafif raylı sistem hattının Trabzon için önemli olduğunun vurgulayan Uraloğlu, "Söz konusu hat ekonomik, sosyal ve kentsel gelişim kriterleri değerlendirildiğinde, Trabzon Ulaşım Ana Planı'nda kısa vadede yapılması planlanan raylı sistem hatları arasında bulunmakta olup, 2040 hedef yılı zirve saat ve tek yön kesitte 10 bin 99 yolcu kapasitesine ulaşacağı tahmin edilmektedir." şeklinde konuştu.

Projenin Akçaabat ile Yomra arasında yapılacağını ifade eden Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Akçaabat ilçesi, Meydan bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı, Trabzon Havalimanı ve Yomra ilçesi arasında yolculuk talebine cevap verecek raylı sistem hattı tesis edilecektir. Trabzon Raylı Sistem Hattı Projesi'nin, etüt proje ihalesi için çalışmalar tamamlandı. İmzalar atıldıktan sonra ihalesini gerçekleştirip etüt proje çalışmalarına başlamayı planlıyoruz."