Van'da Mazbata Krizi: Gösteri ve Yürüyüşlere 15 Gün Yasak

Van'da Mazbata Krizi: Gösteri ve Yürüyüşlere 15 Gün Yasak
Van'da DEM Partili belediye başkan adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının geri alınarak AK Partili Abdulahat Arvas'a verilmesiyle başlayan olaylar, şehrin sokaklarını karıştırdı. Bu karara yönelik tepkiler gece boyunca devam etti.

Van'da DEM Partili belediye başkan adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının geri alınarak AK Partili Abdulahat Arvas'a verilmesiyle başlayan protestolar, gece saatlerinde de şiddetlenerek devam etti. Göstericilere polis basınçlı su ve biber gazıyla müdahale ederken, sokaklarda çıkan olaylar Hakkari ve Siirt'e de sıçradı.

Van'da DEM Partili büyükşehir belediye başkan adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının iptal edilmesine yönelik protestolar gece boyunca devam etti. Sokaklara barikat kuran ve ateş yakan göstericiler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Van Valiliği, şehirdeki gösteri ve yürüyüşleri 15 gün süreyle yasakladı.

Valilikten yapılan açıklama şu şekilde:

Van ili coğrafi sınırları içerisinde 3 Nisan 2024 tarihinden geçerli 17 Nisan 2024 tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır.

olaylar-karisti2.jpg

Hakkari ve Siirt'te de Gösteriler Yapıldı

Olaylar sadece Van ile sınırlı kalmadı. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de protestolar yaşandı.

İftar sonrası bir araya gelen kalabalık grup, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Şiddetli müdahalenin ardından grup ara sokaklara dağılarak ateş yaktı.

olaylar-karisti3.jpg

Benzer şekilde, Siirt'te de olaylar yaşandı.

DEM Parti'den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının iptal edilmesiyle başlayan kriz devam ediyor. Zeydan'ın yerine AK Parti adayı Abdulahat Arvas'ın belediye başkanı olarak belirlenmesi, protestoların fitilini ateşlemiş durumda.