YPG, IŞİD'i durdurdu!

YPG, IŞİD'i durdurdu!

Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kobanê’yi kuşatma altına alan, yüz binlerce Suriyeli Kürt’ün evlerini terk etmesine neden olan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün korkutan ilerleyişini durdurmayı başardı. Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı olan YPG’nin Sözcüsü Radur Celil, haberi dünyaya duyururken çatışmaların devam ettiğini belirtti ve “Buna karşın IŞİD’in Kobane’nin doğusundaki ilerleyişini durdurduk” ifadelerini kullandı. YPG Sözcüsü, Kobanê’nin doğusundaki cephelerde son günlerin en şiddetli çatışmalarının yaşandığını, aynı şiddette olmasa da Kobanê’nin batı ve güneyinde de çatışmaların sürdüğünü belirtti. Celil, Türkiye’den de yüzlerce kişinin YPG saflarında savaşmak için sınırı geçip Kobane’ye gittiğini de öne sürdü. Suriye’deki çatışmaları ilk günden bu yana takip eden Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SİHG) de benzer bir açıklama geldi. SİHG Başkanı Rami Abdürraman, IŞİD’in temmuzdan beri ikinci kez saldırdığı Kobane’yi ele geçirmeyi başaramadığını belirtirken, “Son 24 saatte kayda değer bir ilerleme sağlayamadılar. Ama şu ana kadarki en şiddetli çarpışmaların yaşandığını söyleyebiliriz” dedi.

BİREYSEL CİHAT ÇAĞRISI

ABD ve koalisyon ülkelerinin özellikle Irak’ta düzenlediği hava saldırıları sonrasında IŞİD, bireysel cihat çağrısı yaptı. IŞİD’in Sözcüsü Ebu Adnani, ABD’nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonu ‘Haçlılar’ olarak nitelendirirken, “Tıpkı önceki seferlerinde olduğu gibi bu kez de yıkılacak ve yenilecekler” iddiasında bulundu. Örgüt ilk kez resmi olarak Adnani aracılığıyla yayımladığı sesli mesajda, “Yapabileceğiniz en iyi şey, tüm Fransız, Amerikan ve onların müttefiki olan kafirleri öldürmektir. Eğer öldürecek silah ya da bomba bulamazsanız, o zaman Amerikan, Fransız, Avustralyalı, Kanadalı ya da diğer müttefiklerden kafirleri yakalayın, taşla kafasını ezin, bıçakla öldürün, arabanızla ezin, boşluğa atın, boğun ya da zehirleyin” şeklinde açıklama yaptı. Sözcü, Amerika Birleşik Devletleri’ne de, “Ey Amerika, Ey Haçlılar mesele sizin düşündüğünüzden çok daha tehlikeli, sizin hayal ettiğinizden çok daha ciddi. Artık yatak odanızda bile güvende olamayacaksınız” diye konuştu. İtalya’nın tarihi Roma kentini fethedecekleri iddiasında da bulunan IŞİD Sözcüsü, Mısır’daki sempatizanlarına da Mısır asker ve devlet yetkililerine saldırmaları çağrısını yaptı.

***

Irak: IŞİD klor gazı kullandı

Irak’ın Felluce kentinde IŞİD’in düzenlediği klor gazı saldırısında 300 askerin öldüğü iddia edildi. Irak Parlamento Üyesi Ali el Bredi, Irak Şam İslam Devleti militanlarının Felluce’de Irak askerlerine karşı klor gazı saldırısında bulunduğunu ve saldırı sonucu 300 askerin hayatını kaybettiğini öne sürdü. BasNews’ta yer alan habere göre, el Bredi, “Bu olayın sorumluluğu, askerleri kurtarmak konusunda başarısız oldukları için Irak Başbakanı Haydar Abadi ve Enbar’daki kuvvetlerin komutanındadır” dedi. Saldırıyla ilgili bilgi veren Bredi, “Militanlar, Irak askerlerinin etrafını sardıktan sonra klor gazı kullandı ve askerler boğuldu. Daha sonra arabayla intihar saldırısı düzenleyen IŞİD, 400 askerden 300’ünü öldürmüş oldu” dedi.