“Aşı vicdani bir sorumluluktur”

“Aşı vicdani bir sorumluluktur”

Aşılar, ölümcül hastalıklardan korunmanın en iyi çözümlerindendir. Bulaşıcı hastalıklara karşı da koruyucu etkiye sahip olduğu için aşılar sadece çocuğu değil toplumu da korumuş olur.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Pınar Kanlıoğlu, aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için uygulandığını söyledi. Kanlıoğlu, aşılamanın aslında bir bağışıklama yöntemi olduğunu belirterek, “Bağışıklamadaki temel amacımız ise özellikle bebek ve çocuklarda görülen ölüm ve sakatlıkların önüne geçmektir. Aşıyla önlenebilir hastalıkların da ortaya çıkışını engellemek mümkündür’’ dedi.

1924 ve 1944 yılları arasında salgın bir şekilde çiçek hastalığı olduğunu ifade eden Kanlıoğlu, çoğu insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ve ardından uygulanan aşılama yöntemiyle bu sorunun tamamen ortadan kalktığını söyledi.

Tetanos önemli bir hastalık

Aşılama programlarından bahseden Kanlıoğlu, “Doğumdan itibaren uygulanan ilk aşı halk arasında sarılık hastalığı olarak bildiğimiz Hepatit-B aşısıdır. Bu aşı 0-1 yaş ve 6. ayda üç doz şeklinde uygulanır. BCG aşısı ikinci ayda yapılan aşıdır. Bunun dışında difteri aşısı var. Difteri aşısı aslında tek başına yapılan bir aşı değil. Bu aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda karma şeklinde yapılıyor. Ayrıca boğmaca ve tetanos aşıları da mevcut” diye konuştu.

Tetanosun önemli ve öldürücü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Kanlığolu, rahatsızlığı önlemek adına hastalık için aşının 2, 4, 6, ve 18. aylarda karma aşıyla birlikte yapıldığını kaydetti. Kanlıoğlu, “Bu üç aşıyla birlikte yapılan inaktif polio dediğimiz çocuk felcine karşı uygulanan aşı, öldürücü ve hastalıklara sebep olabilen bir hastalık türüne karşıdır. Bu aşı yine 2, 4, 6 ve 18. aylarda yapılıyor. Zatürre aşısı da 2, 4 ve 12. aylarda yapılıyor” dedi. Kanlıoğlu, bunların dışında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği aşılarının da belirli dönemlerde uygulandığını söyledi.

Rota virüsü ve menenjit aşısını mutlaka yaptırın

Rota virüs ve menenjite bağlı ölümlerin son yıllarda Türkiye’de artmış durumda olduğunu dile getiren Kanlıoğlu, “Çocuklara mutlaka rota virüsü ve menenjit aşısının yapılması gerekiyor. Aşı karşıtı söylemlere lütfen kanmayalım ve mutlaka çocuklarımızın aşılarını yaptıralım. Aşı vicdani bir sorumluluk çünkü çok önemli bir konu. Çocuklarımızı bile bile ölüme göndermeyelim” dedi.