Bursa en fazla ayva üreten ikinci şehir

Bursa en fazla ayva üreten ikinci şehir

2017`de Türkiye'nin 64 bin 579 dekar alanda 174 bin ton ayva ürettiğini ve Bursa`nın 2017 yılının ilk dört ayında 283 bin dolar olan ayva ihracatını bu yıl yine aynı dönemde yüzde 154 oranında arttırarak 717 bin dolara çıkardığını ifade eden Aslım"Ayva üretimde dünya birincisi olan Türkiye'nin ihracatta da liderlik için pazarlama kanallarınıen etkin biçimde kullanılması gerekir" dedi.

Modern kapama bahçelerinde yetiştirilen ayva için devlet desteğiyle üreticilerin teşvik edilerek üretimin arttırılması gerektiğini belirten BTBMeclis Başkan Yardımcısı İsmail Aslım "Üretiminde ürüne katma değer sağlayacakpüre, komposto,çay gibi ürüngamının genişletilmesi ayrıca yaprağının ve çekirdeğinin de kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılması, ayvanın ihracat payının ve değerinin önemli ölçüde artmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"AYVA"

Besin değerleri açısından oldukça zengin bir meyve durumundaki ayva; kalbi kuvvetlendirir ve çarpıntıyı giderir. Hazımsızlığı gidererek mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Grip ve soğuk algınlığına da iyi gelen ayva, ülser tedavisine katkı sağlar ve yaşlanma sürecini uzatarak, hücreleri tazeler.

Ortalama 100 gram ayvanın, besin ve kalori değerleri;

Su 83.8 gr, kalori 57, Kcalprotein 0.4 gr, yağ 0.1 gr, karbonhidrat 15.3 gr, kalsiyum 11 mg, demir 0,7 mg, fosfor 17 mg, potasyum 197 mg, sodyum 4 mg, A vitamini 40 mg, C vitamini 15 mg`dır.

100 gram ayva;

- Günlük C vitamini ihtiyacının %25'ini,

- Günlük K vitamini ihtiyacımızın %4'ünü,

- Günlük A vitamini ihtiyacının %1'ini,

- Günlük E vitamini ihtiyacının %1'ini karşılamaktadır.