Av Yasağı Balık Fiyatlarını Artırdı

Av Yasağı Balık Fiyatlarını Artırdı
15 Nisan'da başlayan av yasağı, balık fiyatlarını uçurdu. Gırgır ve troller için 15 Nisan'da başlayan av yasağı, tezgahlardaki balık çeşidini azalttı ve fiyatları artırdı.

İstanbul Balıkhane esnafından Hasan Doğuş Tunç, yasakların balık çıkmasını engellemediğini belirtti ancak fiyatlara yansıdığını söyledi. Özellikle istavrit balığının kilosunun yasak öncesinde 90, 100, 120 lira arasında satıldığını ancak yasağın ardından bu fiyatların ikiye katlandığını ve 200, 220 lira seviyelerine çıktığını ifade etti.

15 Nisan itibarıyla Çanakkale Boğazı ve uluslararası sularda gırgır ve troller için başlayan av yasağı, Çanakkale'de balık çeşitlerini ve fiyatlarını etkiledi. Balık tezgahlarında çeşitlilik azalırken, fiyatlar ise yükseldi. Özellikle av yasağı öncesinde kilosu 90 TL'den satılan istavritin fiyatı yasağın ardından 220 TL'ye kadar çıktı.

‘’Bundan Sonra Böyle Devam Eder’’

balik-fiyatlari-yukseldi2.jpg

Balıkhane esnafı Hasan Doğuş Tunç, av yasaklarının başlamasıyla birlikte balık fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Tunç, "15 Nisan’da av yasaklarının başlamasıyla birlikte tezgahlarda balık çeşitliliği bir nebze de olsa azaldı. Bu balık çıkmıyor anlamına gelmiyor. Balık çıkıyor ama neye yansıdı? Fiyatlara, milletin alım gücüne yansıdı." şeklinde konuştu.

Hasan Doğuş Tunç şunları söyledi:

‘’Yasaklardan önce, Nisan 15'ten önce kilosunu iriliğine göre 90, 100, 120 liraya kadar sattığımız istavritin fiyatı ikiye katladı, 200 lira, 220 lira oldu. Ondan sonra iriliğine göre sardalya balığı 70, 80, 100 liraları, 150 liraları gördü. Bundan sonra bu süreç böyle devam eder. Biraz daha havaların randımana girip balık akımının kuvvetlenmesine kadar bu şekilde devam eder. Tezgahlar balıksız kalmaz. Sadece biraz fiyatlara yansır.’’